Краљ Петар II, Краљица Александра, Краљица Марија и Краљевић Андреј испраћени из Дворске капеле до Саборне Цркве.

[slideshow id=20]

Београд, 24. мај 2013. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина заједно са изаслаником Председника Николића проф. др Оливером Антићем, Њиховим Краљевским Височанствима Принцезом Катарином, Принцом Ђорђем и Принцом Михајлом (децом Краљевића Томислава), Принцом Владимиром (сином Краљевића Андреја) и Принцезом Бригитом, г-ђом Алисон Ендрјуз (ћерком Њ.К.В. Принцезе Катарине), и њеним синовима Николасом и Мајклом, и сестром Њ.К.В. Принцезе Катарине г-ђом Бети Румелиотис присуствовали су Светој Литургији и Помену у Краљевској капели Светог Андреја Првозваног јутрос на Дедињу.

У Саборној Цркви Принцеза Јелисавета се придружила Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини, Принцези Катарини, Принцу Ђорђу, Принцу Михајлу, Принцу Владимиру и Принцези Бригити.

После службе, земни остаци Њихових Величанстава и Његовог Краљевског Височанства испраћени су до Саборне Цркве. Звона на цркви означила су долазак Краља и Краљица и Краљевића, које су дочекали чланови Краљевске породице, државни званичници и велики број грађана. Припадници гарде Војске Србије изнели су ковчег Њ.В. Краља Петра II и унели га у Саборну Цркву, а припадници Удружења Краљевина Србија обучени у српске народне ношње за њим су унели ковчеге Њ.В. Краљице Александре, Њ.В. Краљице Марије и Њ.К.В: Краљевића Андреја. Испред њих, јастучиће са ордењем унели су чланови Крунског већа г-дин Драгољуб Ацовић и г-дин Душан Бабац, и члан Крунског савета проф. др Никола Моравчевић Краљевску Карађорђеву звезду Краља Петра ИИ, орден Светог Саве Краљице Александре, Краљевски орден Карађорђеве звезде Краљице Марије и орден југословенске Круне Краљевића Андреја.

Ковчег Њ.В. Краља Петра ИИ постављен је у централном делу, у правцу олтарских двери, његове мајке Краљице Марије са десне стране, гледајући у правцу иконостаса, његове супруге Краљице Александре са леве стране, а од ње лево ковчег Краљевића Андреја. Испод ковчега постављен је ћилим са народним мотивима који су Њ.В. Краљица Марија и њен супруг Њ.В. Краљ Александар И купили за венчање.

Помен, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, у Саборној цркви служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско – приморски Г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин и Његово Преосвештенство Викарни Епископ липљански Г. Јован.

По завршетку службе грађани су почели да одају почаст блаженопочившем Краљу, Краљицама и Краљевићу, а Саборна Црква ће бити отворена до вечерњих часова. Сутра, у суботу 25. маја, после Свете Архијерејске Литургије која почиње у 9 часова биће служен помен, а затим ће у 11.30 часова колона са посмртним остацима кренути пут Опленца, где би требало да стигне у 13 часова испред Цркве Светог Ђорђа, у којој се налази маузолеј Краљевске породице.