Емисија „Le Paris de Globe Cooker“ показује стране кухиње које чине богаство париске гастрономије. Водитељ емисије, Фред Шесно (Fred Chesneau) иде од породице до породице страног порекла и приказује како људи чувају свој идентитет кроз традицију и кухињу.

   

Госпођа Далиборка Стојановић, секретар Удружења Краљевина Србија Француска, супруга г. Ненада Стојановића, председника КС Француска, гостовала је у емисији као Српкиња рођена у Паризу где је гледаоце упознала са српским обичајима и традицији: све о крсној слави, како се спрема славски колач, зашто се носе у цркву колач и жито, зашто се сече и врача кући и дели са породицом и гостима. Као и о традиционалним јелима, прасетини на ражњу и јелима и колачима који следе на српским гозбама.

Такође, Дали је имала задатак да научи Фреда како се спрема неко наше јело. Избор је пао на сарму, као јело које се налази свуд на Балкану, и на суву пуњену паприку која има своје порекло са југа Србије.

Од колача су приказани бајадере и штрудлу од мака, као специјалитет који је више са севера Србије и Војводине. Жеља је била да цела Србија буде репрезентована у емисији.

Кроз сарму и ферментацију купуса, суву паприку и начин сушења, смо дошло се до теме како Срби остављају зимницу и како без зимнице нема домаћинства.

Фред је у уводу емисије објаснио да је у Француској после Првог светског рата било само 5000 Срба, да би се после комунистичке Титове репресије па до 90-тих година број попео на 85000 срба у Паризу, као и да сваки трећи Србин изађе из земље и да смо по броју становника ми један од народа који највише емигрира.

Показано је како умемо сачувати свој идентитет кроз кухињу, славу, традицију.

Хвала на овој лепој слици о Србима, до сада смо били један од најружније приказаних народа Балкана кроз француске медије, први пут да смо другачије виђени и зато нам је драго да смо учествовали у овој емисији.