Sa velikim zadovoljstvom možemo da objavimo da je u utorak, 24. septembra, u Sremsku Mitrovicu stigla bista Kralja Petra Prvog Velikog Oslobodioca a u okviru akcije „Petrovih 800 junaka“, koju je podržalo Udruženje Kraljevina Srbija.

   

Akcija podizanja spomenika je pokrenuta kako bi se Sremska Mitrovica dostojno odužila najomiljenijom savremenom srpskom vladaru koji ujedno ima i najveće zasluge za dovršetak procesa ujedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje sa Kraljevinom Srbijom, a samu inicijativu je pokrenuo urednik Sremskih novina g. Stevo Lapčević, inače i član Udruženja Kraljevina Srbija.

Ideja je bila da se novac za izradu ne traži od grada ili države, već da se pozove 800 ljudi koji bi uplatili simboličnih 1000 dinara (oko 10 evra, za one iz inostranstva) te da tako Kralju koji je bio narodni i koji je delio sudbinu istog, taj isti narod podigne spomenik.

Završetkom biste autora Drinke Radovanović, koja je livena u bronzi u Smederevu, vrednosti 4.500 evra, koji su skupljeni u rekordnom roku od četiri meseca, urađen je ogroman posao ali se akcija nastavlja kako bi se obezbedio novac i za postament.

Udruženje Kraljevina Srbija je od starta snažno podržala akciju a u Inicijativnom odboru za podizanje spomenika Kralju Petru u Sremskoj Mitrovici se nalaze : g. Predrag Medenica, predsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija, g. Dragan Božić, član Izvršnog odbora i g. Borislav Andrić, predsednik Mesnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija iz Laćarka.

Ovim putem pozivamo članove i prijatelje Udruženja Kraljevina Srbija da svojim prilogom dodatno podrže Akciju.

Broj računa u Komercijalnoj banci je :
205-0000000203817-28 a vlasnik istog je Udruženje građana „Kulturni klub Crnjanski“ preko kojeg se izvodi akcija.

Više o Akciji možete videti na Fb stranici  https://www.facebook.com/petrovih800/
ili na sajtu www.junaci.net