Са великим задовољством можемо да објавимо да је у уторак, 24. септембра, у Сремску Митровицу стигла биста Краља Петра Првог Великог Ослободиоца а у оквиру акције „Петрових 800 јунака“, коју је подржало Удружење Краљевина Србија.

   

Акција подизања споменика је покренута како би се Сремска Митровица достојно одужила најомиљенијом савременом српском владару који уједно има и највеће заслуге за довршетак процеса уједињења Срема, Баната, Бачке и Барање са Краљевином Србијом, а саму иницијативу је покренуо уредник Сремских новина г. Стево Лапчевић, иначе и члан Удружења Краљевина Србија.

Идеја је била да се новац за израду не тражи од града или државе, већ да се позове 800 људи који би уплатили симболичних 1000 динара (око 10 евра, за оне из иностранства) те да тако Краљу који је био народни и који је делио судбину истог, тај исти народ подигне споменик.

Завршетком бисте аутора Дринке Радовановић, која је ливена у бронзи у Смедереву, вредности 4.500 евра, који су скупљени у рекордном року од четири месеца, урађен је огроман посао али се акција наставља како би се обезбедио новац и за постамент.

Удружење Краљевина Србија је од старта снажно подржала акцију а у Иницијативном одбору за подизање споменика Краљу Петру у Сремској Митровици се налазе : г. Предраг Меденица, председник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија, г. Драган Божић, члан Извршног одбора и г. Борислав Андрић, председник Месног одбора Удружења Краљевина Србија из Лаћарка.

Овим путем позивамо чланове и пријатеље Удружења Краљевина Србија да својим прилогом додатно подрже Акцију.

Број рачуна у Комерцијалној банци је :
205-0000000203817-28 а власник истог је Удружење грађана „Културни клуб Црњански“ преко којег се изводи акција.

Више о Акцији можете видети на Фб страници  https://www.facebook.com/petrovih800/
или на сајту www.junaci.net