На данашњи дан пре 100 година, 1. децембра 1918. формирана је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

    

Многи данас замерају ЊВ витешком Краљу Александру Првом на формирању државе која ће касније понети назив Југославија, али чињеница је да је скоро целокупна интелектуална елита желела уједињење Јужних Словена, да је то идеја која је рођена још у 19. веку и да је уосталом и српска Влада још Нишком декларацијом 1914. поставила уједињење Срба, Хрвата и Словенаца као свој ратни циљ.

А витешки Краљ је, као велики визионар, био свестан да би великој држави било много лакше да се носи са свим олујама које вековима дувају Балканом, него мноштву мањих. На жалост, он је био једина спона која је ту државу и држала на окупу, а његовом трагичном смрћу почела је њена пропаст.

Имао је визију САД-а на Балкану и жељу да и наша земља буде јака и моћна, попут Сједињених Америчких Држава. Управо зато је и велики Никола Тесла рекао за витешког Краља:“ „Александар ће заувек живети у сећању свог народа као херојска фигура импозантне величине. Попут Вашингтона и Линколна Југославије – као Вашингтон способан и неустрашив генерал који је ослободио своју земљу од угњетавања; као Линколн мудар вођа и патриота који је завршио у мучеништву.“

О питању стварања Краљевине СХС прочитајте и у тексту