У понедељак, 29. јануара 2018. у Кикинди, у дивном здању Народног музеја, у Царској дворани, уприличено је вече на којем је представљено Удружење Краљевина Србија. Домаћини вечери били су чланови Градског одбора Удружења Краљевина Србија из Кикинде- председник, Мирјана Бошков Лимбахтер, проф. ,  потпредседник мр Милан Рељић, председник Краљеве омладине Милан Рељић (млађи), студент и чланови, протонамесник Бобан Петровић,  Драгољуб Бадрљица, проф. ,  Предраг Недин, проф. , др Александра Крстић и  мр Александра Јанчић.

   

Свечано вече започето је интонирањем оригиналне Химне „Боже правде„,  а потом и молитвом „ Оче наш„, у извођењу Женског црквеног хора, при  Храму Светих Козме и Дамјана из Кикинде, под управом хоровође,  поштоване г-ђе Данице Мандић.

Овом приликом,  на велико задовољство  домаћина, пред пуном салом, поштовалаца и пријатеља, присутнима су се обратили посебни и уважени гости, из српске престонице- генерални секретар Извршног одбора Удружења КС, г. Милош Павковић и главни секретар ЊКВ Престолонаследника Александра Карађорђевића, г. Гаврило Дошен, који су својим излагањем , упознали присутне о значају  и раду Удружења  КС, Парламентарној монархији, животу и хуманитарном раду  ЊКВ Престолонаследника  Александра и Принцезе Катарине.

Након овог излагања, обратила се и госпођа Мирјана Бошков Лимбахтер, председник , краћим извештајем о оснивању ГО и предстојећим  активностима. Посебно је истакнут значај Удружења, за град Кикинду, Севернобанатски округ и међународну сарадњу.

Уваженом скупу се обратио  начелник Севернобанатског  округа, г. Никола  Лукач и изразио своје задовољство, поводом оснивања Удружења КС, у Кикинди и уручио председници  КС, г-ђи Бошков Лимбахтер, Плакету за неговање културе и српства у Северном Банату.

Потпредседник ГО, г. Милан Рељић  и председник УГ “ Крила Анђела“, говорио је о сарадњи ова два удружења и представио још два значајна госта и уметника, г.  Анатолија Ивакина из Москве и г. Јанка Пиљка из Београда, који су даровали своја уметничка дела  гостима-господи М. Павковићу, А. Дошену и Н. Лукачу, у знак сећања на овај историјски тренутак и оствареној сарадњи, у граду Кикинди.

Удружење грађана “ Крила Анђела“, даровало је предиван портрет ЊКВ Престолонаследника Александра II Карађорђевића, Градском одбору КС у Кикинди, уље на платну, рад уметника Оливера Карановића.

   

Kikinda sastanak 2

У свечаној атмосфери, вече је настављено стиховима родољубиве поезије, које су говориле учениц ОШ “ Ђура Јакшић из Кикинде, Александра Ћурћин и Мила Јанкелић, које је припремила професорка Марија Војиновић.

Овом скупу су, поред уважених званица и угледних грађана Кикинде, присуствовали и г. Драган Калић, повереник КС из Петровграда (Зрењанина) и поштовани отац Вујадин Стокић, протонамесник при Храму Светог Николе, у Кикинди.

Званичан део програма је завршен извођењем свечане песме „Многаја љета„, уз захвалност свима који су помогли реализацију ове свечане вечери КС у Кикинди. Уз послужење Удружења „Нарцис“ из Нових Козараца, настављени су разговори и учлањења појединих присутних.

Програм је водила чланица Краљеве омладине из Кикинде, студенткиња Драгана  Прлина.

Најављен је и планирани догађај, после Васкрса, Свечана скупштина, коју припремају чланови ГО Краљевина Србија, у Кикинди.

Живео Краљ!

   

Извештај са догађаја припремила Мирјана Бошков Лимбахтер, председник ГО Кикинда

   

Целу галерију слика погледајте на ЛИНКУ