Наредба Њ.К.В. Престолонаследника Александра српским војницима које гоне Аустроугаре у завршници славне Колубарске битке, издата на данашњи дан пре тачно 100 година, 11. децембра 1914.

    

A1 naredba kolubarska 2

Захваљујемо Фејсбук страни „Српска историја“ на подсећању на овај јубилеј и прослеђеном тексту наредбе.

„Јунаци,

Надчовечанском храброшћу и узвишеним жртвама, ви сте, мили моји јунаци у крвавим бојевима последњих дана потукли непријатеља и са брзином нечувеном у ратној историји гоните његову разбијену војску.

Ви сте потукли четири непријатељска корпуса, задобили сте силне трофеје и у досадашњи венац ваших победа уписали сте и славне победе на Овчару и Каблару, на Сувобору и Маљену, на Космају, Љигу и Колубари. Бранећи слободу своје земље, ви сте на тим планинама и на обалама тих милих наших река, подигли величанствене, вечите споменике вашега јунаштва.

Подигли сте споменике, који ће поколењима причати о вашим славним делима. Наши савезници усхићени су овим вашим победама. Они вам се диве.

Отаџбина ће вам вечито бити благодарна и Ја сам горд што сам на челу вашем и што Моме узвишеном оцу могу поднети још један сјајан подвиг његових дичних соколова.

Шаљући вам Моје поздраве, Ја вас јунаци позивам да са гвозденом вољом, продужите гоњење непријатеља. Протерајте га из наше миле земље, повратите огњиште нејачи, које је неприајтељ сурово са домова њихових отерао, казните га до краја и по трећи пут, покажите му како Србин брани своју груду земље и до последњег даха гоните његове свирепе хорде.

Напред на Дрину и Саву!

Слава палим на бојном пољу!

Живели моји дични официри и војници!

Крагујевац, 11. децембра 1914. године

Врховни Командант Престолонаследник Александар с.р.“