Povodom stogodišnjice od pobede u Kolubarskoj bici objavljujemo tekst naredbe vrhovnog komandanta vojske Kraljevine Srbije, Nj.K.V. Regenta Aleksandra izdate na današnji dan, 15. decembra 1914. godine.

    

A1 naredba kolubarska 3

Zahvaljujemo Fejsbuk strani „Srpska istorija“ na podsećanju na ovaj jubilej i prosleđenom tekstu naredbe.

“Junaci,

Za dvanaest dana snažnih napora, teških marševa i ljutih bojeva, vi ste, mili junaci počinili čuda od junaštva i dali sjajan primer požrtvovanja za Otadžbinu i Slobodu.

Istorija će zlatnim slovima zapisati vaša slavna dela, a pokolenja će pričati o vašem junaštvu. Vaši će se potomci gorditi vašim delima. Sjaj vašeg oružja blistaće kroz vekove.

Evropa vam se divi, a naši saveznici oduševljavaju se sjajnim delima malene srpske vojske. Snažnim udarcem srušili ste neprijatelja i udarili čvrst temelj velikoj srećnoj Srbiji.

Spasli ste čast našeg naroda.

Povratili ste i od neprijatelja oteli naš prestoni grad, lepi Beograd. Oslobodili ste svoju milu zemlju od najezde zavojevača i proterali ste mrskog neprijatelja preko Save i Drine.

Silnim napadima vašim razbili ste više od pet neprijateljskih korpusa i zadobili silne trofeje. Zarobili ste 274 oficira, preko 40.000 podoficira i vojnika, zaplenili ste 3 zastave, preko 130 topova, 70 mitraljeza i silni ratni materijal.

I po treći put pobedili ste neprijatelja, zadobili ste pobedu, kojoj u istoriji nema ravne. Bili ste i ostajete nepobedni.

Junaci,

Zahvaljujući vam iz sveg srca za vaše junaštvo i za vaše požrtvovanje, Ja vas razdragan i pun pouzdanja za bolju budućnost, podravljam zavetom:

Uvek napred za sreću naše Otadžbine i slobodu srpskog plemena!

S nama je Bog!

Neka je svetao spomen palim na bojnome polju!

Živela moja dična vojska!”

15. decembra 1914. godine

Vrhovni Komandant

Prestolonaslednik Aleksandar s.r.