ЊКВ Принц Александар

5 Princ Aleksandar SRPЊегово Краљевско Височанство Принц Александар рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982. Он је брат близанац Њ.К.В. Принца Филипа и трећи у реду наслеђа Престола (после Принца Наследника Петра, свог старијег брата, и Њ.К.В. Принца Филипа). Син је Њ.К.В. Принца Престолонаследника Александра од Југославије и Њеног Царског и Краљевског Височанства Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Александар је унук Њ. В. Краља Петра II и Њ. В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ. В. шпанска краљица Софија, Њ. В. грчки Краљ Константин и Њ. К. В. Војвоткиња од Калабрије.

Принц Александар живео је у Вирџинији до 1984. године. Заједно са својим братом близанцем Филипом прво је кренуо у обданиште у Лондону, а са осам година постао је ученик једне од најбољих основних школа у британској престоници.

У јуну 2000. године Принц Александар матурирао је на Краљевској школи у Кантерберију у Енглеској, са најбољим оценама на предметима шпански, француски и јавна управа и политика, као и са десет сертификата средњег образовања (GCSE). Студирао је на Универзитету Сан Франциско (УСФ) где је дипломирао на катедри за комуникације, одсеку за односе са јавношћу и новинарство. Принц Александар завршио је мастер студије на америчком универзитету из области адвертајзинга. Тренутно ради у области интернет издаваштва у Калифорнији.

Принц Александар је љубитељ уметности, фотографије, музике, француског филма; интересују га актуелна збивања, а ужива у сурфингу, скијању на дасци, роњењу, музејима, кухињи, књижевности, тенису, кошарци и фудбалу.

Говори енглески, шпански и француски.

Пре 5. октобра 2000. Принц Александар посетио је Србију 1991. године и Босну 2000. године. Принц Александар и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001. Путовао је по Европи и САД, а посетио је и Блиски Исток, Југоисточну Азију, Средњу и Јужну Америку.

5 Princ Aleksandar za kraj strane