Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија организује 15. октобра 2017. године једнодневни излет за своје чланове и све заинтересоване грађане под називом „Путевима вожда Карађорђа“.

   

У плану је обилазак неколико значајних места у Шумадији. Прво ћемо обићи манастир Покајницу, коју су 1818. године подигли Карађорђев кум Вујица Вулићевић и кнегиња Љубица, због гриже савести коју су осећали због убиства вожда.

Након тога одлазимо на место где је вожд Карађорђе убијен и првобитно сахрањен, у Радовањски луг, где обилазимо спомен комплекс и цркву Захвалницу коју је подигао његов праунук, краљ Александар I.

После посете Радовањском лугу настављамо ка родном месту Карађорђа Петровића, селу Вишевцу, у коме је вожд рођен 1762. године.

Завршна тачка нашег путовања биће Топола и Опленац. У Тополи обилазимо Карађорђев град који је вожд изградио између 1811. и 1813. године, а затим одлазимо у маузолеј Карађорђевића, Опленац. Ту ћемо посетити Задужбину краља Петра I, која обухвата кућу краља Петра, краљеву винарију и величанствену цркву Светог Ђорђа на Опленцу, у чијој су крипти сахрањени српски владари из династије Карађорђевића.

Цена излета је 1000 динара, а пријаве се могу извршити путем наше фејсбук странице (ЛИНК)или на бројеве телефона: 060 0162 933 (Дејан) и 062 8047794 (Ненад), као и на нашу е-mail адресу uks.krusevac@gmail.com.

Минимум броја путника за реализацију путовања је 25. У случају недовољног броја пријављених путника, организатор задржава право корекције цена или отказивања путовања најкасније 3 дана пре почетка излета, када је и последњи рок за пријаву.

   

Putevima vozda Karadjordja