Gradski odbor Kruševac Udruženja Kraljevina Srbija organizuje 15. oktobra 2017. godine jednodnevni izlet za svoje članove i sve zainteresovane građane pod nazivom „Putevima vožda Karađorđa“.

   

U planu je obilazak nekoliko značajnih mesta u Šumadiji. Prvo ćemo obići manastir Pokajnicu, koju su 1818. godine podigli Karađorđev kum Vujica Vulićević i kneginja Ljubica, zbog griže savesti koju su osećali zbog ubistva vožda.

Nakon toga odlazimo na mesto gde je vožd Karađorđe ubijen i prvobitno sahranjen, u Radovanjski lug, gde obilazimo spomen kompleks i crkvu Zahvalnicu koju je podigao njegov praunuk, kralj Aleksandar I.

Posle posete Radovanjskom lugu nastavljamo ka rodnom mestu Karađorđa Petrovića, selu Viševcu, u kome je vožd rođen 1762. godine.

Završna tačka našeg putovanja biće Topola i Oplenac. U Topoli obilazimo Karađorđev grad koji je vožd izgradio između 1811. i 1813. godine, a zatim odlazimo u mauzolej Karađorđevića, Oplenac. Tu ćemo posetiti Zadužbinu kralja Petra I, koja obuhvata kuću kralja Petra, kraljevu vinariju i veličanstvenu crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, u čijoj su kripti sahranjeni srpski vladari iz dinastije Karađorđevića.

Cena izleta je 1000 dinara, a prijave se mogu izvršiti putem naše fejsbuk stranice (LINK)ili na brojeve telefona: 060 0162 933 (Dejan) i 062 8047794 (Nenad), kao i na našu e-mail adresu uks.krusevac@gmail.com.

Minimum broja putnika za realizaciju putovanja je 25. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator zadržava pravo korekcije cena ili otkazivanja putovanja najkasnije 3 dana pre početka izleta, kada je i poslednji rok za prijavu.

   

Putevima vozda Karadjordja