U okviru Akcije podizanje spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu u Sremskoj Mitrovici pod nazivom „Petrovih 800“, u nedelju, 9. juna će u ovom gradu biti održana promocija knjige Milana Bogojevića „Kralj Aleksandar Karađorđević – žrtva zavere“ .

   

Pored autora o knjizi će govoriti i g. Mihailo Medenica, novinar, g. Marko Jeremić, novinar i g. Nemanja Dević, istoričar.

U Inicijativnom odboru za podizanje spomenika Kralju Petru u Sremskoj Mitrovici su g. Predrag Medenica, predsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija, g. Dragan Božić, član Izvršnog odbora i g. Borislav Andrić, predsednik Mesnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija iz Laćarka.

Na ovu ideju podizanja spomenika se došlo otuda što grad na Savi spada u grupu onih koji se nisu dostojno odužili najomiljenijom savremenom srpskom vladaru koji ujedno ima i najveće zasluge za dovršetak procesa ujedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje sa Kraljevinom Srbijom a samu inicijativu je pokrenuo urednik Sremskih novina g. Stevo Lapčević.

Okvirna cena izrade spomenika iznosi 800.000 dinara.

Ideja je bila da se novac za izradu ne traži od grada ili države, već da se pozove 800 ljudi koji bi uplatili simboličnih 1000 dinara (oko 10 evra, za one iz inostranstva) te da tako Kralju koji je bio narodni i koji je delio sudbinu istog, taj isti narod podigne spomenik.

Broj računa u Komercijalnoj banci je : 205-0000000203817-28 a vlasnik računa je Udruženje građana „Kulturni klub Crnjanski“ preko kojeg se vrši najveći deo aktivnosti.

Pisac Milan Bogojević se odrekao prihoda od prodaje knjige na promociji, koja je zakazana za 20 časova u Čitaonici biblioteke, u korist podizanja spomenika te je time stao u red Petrovih 800 junaka.

Pozivamo članove i prijatelje Udruženja Kraljevina Srbija da svojim prisustvom i prilogom podrže Akciju.

Više o Akciji možete videti na Fb stranici LINK

BUDIMO PETROVIH 800 JUNAKA!

   

promocija