Episkop šabački g. Lavrentije

Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački g. Lavrentije  (Trifunović), rođen je u selu Bogoštici kod Krupnja, na Savindan, 27. januara 1935. godine. Mirsko ime Živko. Osnovnu školu završio je u Krupnju, dva razreda gimnazije u Loznici, Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Dve godine bio je duhovnik crkve Ružice u Beogradu, zatim paroh na Kupresu, dve i po godine profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima, a od 1967. do 1969. godine vikarni Episkop u Beogradu.

Za Episkopa zapadnoevropskog i australijsko-novozelandskog postavljen je 1969. godine. Pošto je stvorio uslove za formiranje nove Eparhije u Australiji, prešao je u zapadnu Evropu. U Himelstiru u Nemačkoj, osnovao je Eparhijski centar, otkupio za Srpsku crkvu jednu već sagrađenu crkvu. Tu je osnovao štampariju i izdao dela Episkopa Nikolaja Velimirovića i mnoge druge knjige verskog sadržaja.

Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je 1989. godine za Episkopa šabačko-valjevskog, a ustoličen je u Šapcu 23. jula 1989. godine.

Otpočeo je graditi novi Eparhijski centar i manastir u Soko -gradu.

Episkop Lavrentije govori engleski, nemački i ruski jezik. Kao predstavnik i izaslanik Srpske pravoslavne crkve učestvovao je na mnogim među crkvenim sastancima i držao predavanja i referate.