Удружење Краљевина Србија свим Ромима честита 8. април – Међународни дан Рома, уз искрену жељу да Србија постане друштво прихватања, једнакости и толеранције за све њене грађане, уз неопходност схватања о штетности и погубности дискриминације са којом се Роми свакодневно суочавају!

   

Међународни дан Рома се прославља 8. априла и представља дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају.

Дан је службено био проглашен 1990. у Сероцку у Пољској, месту четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније (ИРУ), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника одржан у Челсфилду крај Лондона 7. – 12. априла 1971.

На том конгресу је донета одлука о ромској химни за коју је изабрана песма „Ђелем, ђелем“ (ромски: Ишао сам, ишао) и одлука о застави – застава плаво-зелена са црвеним точком у средини. Плавом бојом представљено је небо, као симбол слободе, безграничног пространства и живота под ведрим небом, без крова над главом, зелена боја је трава, пут, друм, као симбол живота обележен сталним путовањем, док црвени точак представља симбол сталног кретања и живота на точковима. Како Роми истичу, под том заставом никада није вођен ниједан рат.