Udruženje Kraljevina Srbija svim Romima čestita 8. april – Međunarodni dan Roma, uz iskrenu želju da Srbija postane društvo prihvatanja, jednakosti i tolerancije za sve njene građane, uz neophodnost shvatanja o štetnosti i pogubnosti diskriminacije sa kojom se Romi svakodnevno suočavaju!

   

Međunarodni dan Roma se proslavlja 8. aprila i predstavlja dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Dan je službeno bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971.

Na tom kongresu je doneta odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem“ (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi – zastava plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini. Plavom bojom predstavljeno je nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom, zelena boja je trava, put, drum, kao simbol života obeležen stalnim putovanjem, dok crveni točak predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima. Kako Romi ističu, pod tom zastavom nikada nije vođen nijedan rat.