Po blagoslovu i na poziv Visoko prepodobnog oca Metodija, igumana carske lavre Hilandara na Svetoj gori, delagacija Udruženja Kraljevina Srbija posetila je prošle nedelje ovu svetinju, najveću riznicu kulturnog blaga našeg naroda i u njoj provela tri dana.

Delegaciju udruženja činili su predsednik udruženja g. Mario Majstorović, potpredsednik g. Saša Šušić i član Upravnog odbora g. Andrija Šošić.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru osetili smo veliko poštovanje oca Metodija prema Kraljevskoj porodici Karađorđević i njihovom radu, kao i punu podršku radu i aktivnostima Udruženja Kraljevina Srbija. Otac Metodije nam je preneo najlepše utiske koje je stekao o Nj.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru prilikom Njegove posete Hilandaru odmah nakon teškog požara i kazao da je veoma važno što je ispoštovao stari vladarski običaj sadnje maslinovog drveta prilikom prve posete. Pored masline Nj.V. Cara Stefana Dušana Silnog, tu su još masline Nj.V. Kralja Aleksandra Obrenovića, Nj.V. Kralja Petra Prvog i Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

U centralnom delu prostorije za prijem nalaze se portreti Nj.V. Kralja Aleksandra Prvog i Nj.V. Kralja Petra Drugog i sve odiše izuzetnim poštovanjem prema svim vladarima koji su vodili srpski narod u teškim vremenima i nikada nisu zaboravljali važnost istorije, tradicije i kulturne baštine svog naroda, pomažući i ugrađujući deo sebe u večno zdanje Hilandara. Radovi na obnovi manastirskog kompleksa koji je stradao u požaru teku dobro i ujedno uz obnovu konaka obnavljaju se i stara zdanja iz perioda prvih Nemanjića.

Delegacija je igumanu uručila poklon – uramljenu svečanu zastavu Udruženja Kraljevina Srbija i značke sa amblemom Prestolonaslednika Aleksandra i ovogodišnjim logoom udruženja koji je napravljen u čast 800. godišnjice krunisanja Stefana Prvovenčanog za Kralja sa posvetom :“Svetoj srpskoj carskoj lavri Hilandaru – Udruženje Kraljevina Srbija„. Ovim činom Udruženja Kraljevina Srbija, postojanje i rad, zauvek će biti deo ove najstarije i najveće riznici našeg naroda.

Ocu Metodiju je izložen godišnji i petogodišnji plan aktivnosti udruženja i on je izrazio spremnost da da podršku i učestvuje u pojedinim događajima ispred Carske lavre Hilandara, što predstavlja izuzetnu čast za udruženje i govori o poštovanju koje je naš rad zaslužio, a dogovorena je i poseta veće grupe članova udruženja na proleće.

Delegacija je iskoristila ovu priliku i posetila Srpsko vojničko groblje u Solunu gde je uručila skromne poklone čuvaru groblja, čika Đorđu Mihajloviću i informisala ga o važnim događajima i vestima u Kraljevskom domu i udruženju u narednom periodu. Bilo nam je drago da čika Đorđa ponovo zatičemo u dobrom zdravlju i veoma aktivnog kako smo i navikli.

Celu galeriju slika pogledajte OVDE

   

Hilandar (7)