По благослову и на позив Високо преподобног оца Методија, игумана царске лавре Хиландара на Светој гори, делагација Удружења Краљевина Србија посетила је прошле недеље ову светињу, највећу ризницу културног блага нашег народа и у њој провела три дана.

Делегацију удружења чинили су председник удружења г. Марио Мајсторовић, потпредседник г. Саша Шушић и члан Управног одбора г. Андрија Шошић.

У срдачном и пријатељском разговору осетили смо велико поштовање оца Методија према Краљевској породици Карађорђевић и њиховом раду, као и пуну подршку раду и активностима Удружења Краљевина Србија. Отац Методије нам је пренео најлепше утиске које је стекао о Њ.К.В. Престолонаследнику Александру приликом Његове посете Хиландару одмах након тешког пожара и казао да је веома важно што је испоштовао стари владарски обичај садње маслиновог дрвета приликом прве посете. Поред маслине Њ.В. Цара Стефана Душана Силног, ту су још маслине Њ.В. Краља Александра Обреновића, Њ.В. Краља Петра Првог и Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

У централном делу просторије за пријем налазе се портрети Њ.В. Краља Александра Првог и Њ.В. Краља Петра Другог и све одише изузетним поштовањем према свим владарима који су водили српски народ у тешким временима и никада нису заборављали важност историје, традиције и културне баштине свог народа, помажући и уграђујући део себе у вечно здање Хиландара. Радови на обнови манастирског комплекса који је страдао у пожару теку добро и уједно уз обнову конака обнављају се и стара здања из периода првих Немањића.

Делегација је игуману уручила поклон – урамљену свечану заставу Удружења Краљевина Србија и значке са амблемом Престолонаследника Александра и овогодишњим логоом удружења који је направљен у част 800. годишњице крунисања Стефана Првовенчаног за Краља са посветом :“Светој српској царској лаври Хиландару – Удружење Краљевина Србија„. Овим чином Удружења Краљевина Србија, постојање и рад, заувек ће бити део ове најстарије и највеће ризници нашег народа.

Оцу Методију је изложен годишњи и петогодишњи план активности удружења и он је изразио спремност да да подршку и учествује у појединим догађајима испред Царске лавре Хиландара, што представља изузетну част за удружење и говори о поштовању које је наш рад заслужио, а договорена је и посета веће групе чланова удружења на пролеће.

Делегација је искористила ову прилику и посетила Српско војничко гробље у Солуну где је уручила скромне поклоне чувару гробља, чика Ђорђу Михајловићу и информисала га о важним догађајима и вестима у Краљевском дому и удружењу у наредном периоду. Било нам је драго да чика Ђорђа поново затичемо у добром здрављу и веома активног како смо и навикли.

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ

   

Hilandar (7)