16. јануара 2014. године, у Београду је уручена Императорска медаља „Јубилеј Свенародног Подвига“ 1613 – 2013, г-дину Бојану Старчевићу, теологу и досадашњем председнику Удружења Краљевина Србија, а у знак признања за сведочење идеје монархије у Србији и свету.

 

[slideshow id=105]

По указу Њеног Императорског Височанства Велике Кнегиње Марије Владимировне Романове од Русије – Поглавара руског Императорског дома и de jure Царицe Сверускe, г-дину Старчевићу је признато право ношења ове медаље, у знак сећања на 400-ту годишњицу окончања Велике смутње, поновног успостављања руске државности и зацарења Светородне Царске династије Романова.

У име Њеног Царског Височанства и по овлаштењу Герољдије при канцеларији Њеног Царског Височанства, високо одликовање је уручио Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, Витез Императорског ордена Свете Ане III степена и заменик директора Центра за истраживње православног монархизма.

Пре него што је прочитао Императорски указ о одликовању и уручио само признање, отац ђакон је подсетио да је протекла година била јубиларна година Династије Романова, али и да наступајућа година, има дубоко значење за братске вишевековне односе два народа. Наиме, у години када обележавамо 100. годишњицу од почетка Првог светског рата, не би смели да заборавимо велику жртву братољубља Светог цара – Мученика Николаја, који је своју неприпремљену земљу увео у погибељни рат управо како би заштитио своју малену, једноверну, једноплемену и једнојезичну савезницу са Балкана. Одликовање које је уручено, служи као још једно подсећање на неугасле и неразориве везе два народа, чије је братство исковано у великим повесним страдањима и каљено у огњу безбројних искушења.

Господин Старчевић је захвалио на високом признању, пре свега Њеном Императорском Височанству Великој Кнегињи и званичницима њене канцеларије: господи Александру Николајевичу Закатову, Станиславу Владимировичу Думину и г-дину Сергеју Александровичу Мањкову. Истакао је да признање, којим је одликован, једнако припада свим члановима и пријатељима Удружења, које већ шест годинa истрајава на залагању за обнову Богом благословеног државног поретка у Србији, уставне парламентарне монархије на челу са народном династијом Карађорђевића, и које ће у скорој будућности тај циљ и остварити. Искористио је ову прилику и да се захвали на досадашњој сарадњи свим члановима Удружења.

Свечаном пријему одржаном у седишту Удружења Краљевина Србија су присуствовали чланови Крунског савета Њ.К.В. Престолонаследника Александра II, господа Владан Живуловић, Предраг Марковић и Милорад Савићевић, Дворски хералдичар и шеф канцеларије ордена Њ.К.В. Престолонаследника – господин Љубодраг Грујић, носиоци руских императорских одликовања: Пречасни јереј Бошко Р. Маринков (Витез Императорског Ордена Свете Ане III Степена), господа Александар В. Бачко и Небојша И. Дикић (обојица Медаља Императорског Ордена Свете Ане), глумац Народног позоришта у Београду Хаџи Ненад Маричић и други пријатељи, функционери и чланови Удружења.

Након свечане церемоније уручивања медаље приређен је коктел пријем.

Иначе, поред г-дина Старчевића, међу врло ретке српске носиоце овог Императорског Одличја спадају још само: Његово Високопреосвештенство Г.Г. Иринеј, Епископ Митрополије Аустралијско-новозеландске; Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић и г-дин Јевђа А. Јевђевић, старешина Савеза “Српски Соко“, почасни атаман Руске козачке војске и подпредседник Удружења Краљевина Србија.