16. januara 2014. godine, u Beogradu je uručena Imperatorska medalja „Jubilej Svenarodnog Podviga“ 1613 – 2013, g-dinu Bojanu Starčeviću, teologu i dosadašnjem predsedniku Udruženja Kraljevina Srbija, a u znak priznanja za svedočenje ideje monarhije u Srbiji i svetu.

 

[slideshow id=105]

Po ukazu Njenog Imperatorskog Visočanstva Velike Kneginje Marije Vladimirovne Romanove od Rusije – Poglavara ruskog Imperatorskog doma i de jure Carice Sveruske, g-dinu Starčeviću je priznato pravo nošenja ove medalje, u znak sećanja na 400-tu godišnjicu okončanja Velike smutnje, ponovnog uspostavljanja ruske državnosti i zacarenja Svetorodne Carske dinastije Romanova.

U ime Njenog Carskog Visočanstva i po ovlaštenju Geroljdije pri kancelariji Njenog Carskog Visočanstva, visoko odlikovanje je uručio Časni otac đakon Hadži Nenad M. Jovanović, Vitez Imperatorskog ordena Svete Ane III stepena i zamenik direktora Centra za istraživnje pravoslavnog monarhizma.

Pre nego što je pročitao Imperatorski ukaz o odlikovanju i uručio samo priznanje, otac đakon je podsetio da je protekla godina bila jubilarna godina Dinastije Romanova, ali i da nastupajuća godina, ima duboko značenje za bratske viševekovne odnose dva naroda. Naime, u godini kada obeležavamo 100. godišnjicu od početka Prvog svetskog rata, ne bi smeli da zaboravimo veliku žrtvu bratoljublja Svetog cara – Mučenika Nikolaja, koji je svoju nepripremljenu zemlju uveo u pogibeljni rat upravo kako bi zaštitio svoju malenu, jednovernu, jednoplemenu i jednojezičnu saveznicu sa Balkana. Odlikovanje koje je uručeno, služi kao još jedno podsećanje na neugasle i nerazorive veze dva naroda, čije je bratstvo iskovano u velikim povesnim stradanjima i kaljeno u ognju bezbrojnih iskušenja.

Gospodin Starčević je zahvalio na visokom priznanju, pre svega Njenom Imperatorskom Visočanstvu Velikoj Kneginji i zvaničnicima njene kancelarije: gospodi Aleksandru Nikolajeviču Zakatovu, Stanislavu Vladimiroviču Duminu i g-dinu Sergeju Aleksandroviču Manjkovu. Istakao je da priznanje, kojim je odlikovan, jednako pripada svim članovima i prijateljima Udruženja, koje već šest godina istrajava na zalaganju za obnovu Bogom blagoslovenog državnog poretka u Srbiji, ustavne parlamentarne monarhije na čelu sa narodnom dinastijom Karađorđevića, i koje će u skoroj budućnosti taj cilj i ostvariti. Iskoristio je ovu priliku i da se zahvali na dosadašnjoj saradnji svim članovima Udruženja.

Svečanom prijemu održanom u sedištu Udruženja Kraljevina Srbija su prisustvovali članovi Krunskog saveta Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II, gospoda Vladan Živulović, Predrag Marković i Milorad Savićević, Dvorski heraldičar i šef kancelarije ordena Nj.K.V. Prestolonaslednika – gospodin Ljubodrag Grujić, nosioci ruskih imperatorskih odlikovanja: Prečasni jerej Boško R. Marinkov (Vitez Imperatorskog Ordena Svete Ane III Stepena), gospoda Aleksandar V. Bačko i Nebojša I. Dikić (obojica Medalja Imperatorskog Ordena Svete Ane), glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Hadži Nenad Maričić i drugi prijatelji, funkcioneri i članovi Udruženja.

Nakon svečane ceremonije uručivanja medalje priređen je koktel prijem.

Inače, pored g-dina Starčevića, među vrlo retke srpske nosioce ovog Imperatorskog Odličja spadaju još samo: Njegovo Visokopreosveštenstvo G.G. Irinej, Episkop Mitropolije Australijsko-novozelandske; Časni otac đakon Hadži Nenad M. Jovanović i g-din Jevđa A. Jevđević, starešina Saveza “Srpski Soko“, počasni ataman Ruske kozačke vojske i podpredsednik Udruženja Kraljevina Srbija.