Gradski odbor Beograd Udruženja Kraljevina Srbija i Prva beogradska gimnazija u utorak 6. oktobra u 17 časova na dunavskom keju na Dorćolu organizovali su odavanje počasti braniocima Beograda 1915. kod spomenika posvećenog ovim junacima.

    

Branioci Beograda 1915 (4)

   

Svečanosti je prisustvovao i naš patron, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, unuk Vrhovnog komandanta srpske vojske u Velikom ratu, u pratnji članova savetodavnih tela Krune, profesora Dragoljuba Kavrana, g-dina Vladana Živulovića, g-dina Mikija Savićevića i g-dina Darka Spasića, kao i autor spomenika Nikola Kolja Milunović. Posebnu čast nam je učinila i ambasada Ruske Federacije koja je poslala svog izaslanika.

Ceremonija je otpočela himne „Bože pravde“ u izvođenju umetničkog ansambla „Kralj Petar Prvi“ i hora Prve beogradske gimnazije.

   Branioci Beograda 1915 (11)

   

Potom su vence na spomenik položili Prestolonaslednik Aleksandar, predstavnik Ruske ambasade, direktor Prve beogradske gimnazije i predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, g. Mario Majstorović.

Nakon toga, prisutnima se obratio Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar.

    Branioci Beograda 1915 (3)

   

„Velika mi je čast da Vam se obratim danas, sto godina posle herojske odbrane Beograda u Velikom ratu. Na ovom mestu naši preci pokazali su celom svetu kako se voli i brani sloboda. Vojska i civili ustali su u odbranu svoje prestonice i svoje zemlje. Dani između petog i desetog oktobra 1915. ispunjeni su primerima velikog junaštva. Pod vrhovnom komandom mog dede, Kralja Aleksandra, naši vojnici jurišali su u sigurnu smrt, ne žaleći svoje živote. Jedan takav juriš predvodio je i slavni major Gavrilović, čije će reči večno ostati u našim srcima i našem istorijskom pamćenju. Takvi primeri herojstva pokazuju nam put u budućnost. Veoma mi je drago što u obeležavanju stogodišnjice odbrane Beograda u Velikom ratu učestvuju i đaci Prve beogradske gimnazije. Sa mladim generacijama koje poznaju i poštuju svoju istoriju – sigurno ćemo imati i uspešnu budućnost. Siguran sam da će i buduće generacije biti ponosne na naše pretke, kao što smo mi ponosni danas“ – istakao je Prestolonaslednik Aleksandar.

Prisutnima su se obratili i i gospoda Nikola Milunović,  Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije i Andrija Šošić, član Upravnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija

Branioci Beograda 1915 (15)

   

Usledio je i prigodan dramski program – učenici Prve beogradske gimnazije su izveli govor Cara Vilhelma II nemačkim trupama pre njihovog polaska u rat protiv Kraljevine Srbije; govor majora Dragutina Gavrilovića braniocima beograda. Svečani deo programa završen je izvođenjem kompozicije „Ovo je Srbija“.

Prilog iz vesti Studija B: https://youtu.be/Z9rzE4UbYKA

Celu galeriju slika pogledajte na našoj Fejsbuk strani: https://goo.gl/pWcoK5