Градски одбор Београд Удружења Краљевина Србија и Прва београдска гимназија у уторак 6. октобра у 17 часова на дунавском кеју на Дорћолу организовали су одавање почасти браниоцима Београда 1915. код споменика посвећеног овим јунацима.

    

Branioci Beograda 1915 (4)

   

Свечаности је присуствовао и наш патрон, Њ.К.В. Престолонаследник Александар, унук Врховног команданта српске војске у Великом рату, у пратњи чланова саветодавних тела Круне, професора Драгољуба Каврана, г-дина Владана Живуловића, г-дина Микија Савићевића и г-дина Дарка Спасића, као и аутор споменика Никола Коља Милуновић. Посебну част нам је учинила и амбасада Руске Федерације која је послала свог изасланика.

Церемонија је отпочела химне „Боже правде“ у извођењу уметничког ансамбла „Краљ Петар Први“ и хора Прве београдске гимназије.

   Branioci Beograda 1915 (11)

   

Потом су венце на споменик положили Престолонаследник Александар, представник Руске амбасаде, директор Прве београдске гимназије и председник Удружења Краљевина Србија, г. Марио Мајсторовић.

Након тога, присутнима се обратио Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар.

    Branioci Beograda 1915 (3)

   

„Велика ми је част да Вам се обратим данас, сто година после херојске одбране Београда у Великом рату. На овом месту наши преци показали су целом свету како се воли и брани слобода. Војска и цивили устали су у одбрану своје престонице и своје земље. Дани између петог и десетог октобра 1915. испуњени су примерима великог јунаштва. Под врховном командом мог деде, Краља Александра, наши војници јуришали су у сигурну смрт, не жалећи своје животе. Један такав јуриш предводио је и славни мајор Гавриловић, чије ће речи вечно остати у нашим срцима и нашем историјском памћењу. Такви примери херојства показују нам пут у будућност. Веома ми је драго што у обележавању стогодишњице одбране Београда у Великом рату учествују и ђаци Прве београдске гимназије. Са младим генерацијама које познају и поштују своју историју – сигурно ћемо имати и успешну будућност. Сигуран сам да ће и будуће генерације бити поносне на наше претке, као што смо ми поносни данас“ – истакао је Престолонаследник Александар.

Присутнима су се обратили и и господа Никола Милуновић,  Александар Андрејић, директор Прве београдске гимназије и Андрија Шошић, члан Управног одбора Удружења Краљевина Србија

Branioci Beograda 1915 (15)

   

Уследио је и пригодан драмски програм – ученици Прве београдске гимназије су извели говор Цара Вилхелма II немачким трупама пре њиховог поласка у рат против Краљевине Србије; говор мајора Драгутина Гавриловића браниоцима београда. Свечани део програма завршен је извођењем композиције „Ово је Србија“.

Прилог из вести Студија Б: https://youtu.be/Z9rzE4UbYKA

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни: https://goo.gl/pWcoK5