У Честерегу је у недељу 17. априла 2016. одржана прва Штрапаријада на терену ФК „Напредак“. Организатори такмичења радних коња су господин Душко Кочалка, повереник Удружења Краљевина Србија за општину Житиште, господин Марко Глигић, завичајно удружење „Подгрмеч“, Удружење Краљевина Србија, „Теслићани општине Житиште“ из Житишта и „Ратковчани Војводине“ из Честерега.

Поред учешћа нашег повереништва за општину Житиште у организацији овог догађаја коме је присуствовало око 2000 људи, наше Удружење су представљали и господа Предраг Меденица, потпредседник Извршног одбора за Војводину, Драган Божић, повереник Удружења за Сремску Митровицу и Душан Поповић, члан Извршног одбора.

Отварајући културно-уметнички део манифестације господин Игор Салак, покрајински посланик и организатор, изразио је захвалност на посети као и наду да ће се наставити даља сарадња између две месне заједнице као и чланова завичајних удружења и Удружења Краљевина Србија. У културно-уметничком делу програма наступили су мали фолклораши из КУД-а „Петар Кочић“, којима су представници месне заједнице Блок Б из Сремске Митровице и нашег Удружења уручили слатке пакете.

Straparijada (2)

Овом приликом желимо да још једном упутимо све похвале господину Кочалки и целокупном повереништву Удружења у Житишту на организацији овог великог догађаја!

Штрапаријада је такмичење са коњима који уз навођење водича вуку велики трупац до циља и надмећу се у снази и брзини.

Штрапаријада као такмичење је настала из тешких шумских радова и извлачења балвана жилавим радним коњима у непрегледним балканским врлетима, чиме су не тако давно многи зарађивали за живот.

Правила налажу да коњи, појединачно или у пару, повлаче тешке балване на стази дугој 100 метара, а предвиђено време износи пет минута. Уколико за то време коњи не пређу читаву стазу мери се дужина пређеног пута. Забрањено је да се у арени коњ подстиче на било који начин, осим речима, дакле нема ударања бичем, штапом или на било који други начин. Коњи вуку балване запремине два и више кубних метара, тешке од 1600 до 2500 килограма.

Животиње које обављају ове послове у шуму су веома скупе, цена се креће и по више хиљада евра, а много новца, труда и времена изискује и њихово издржавање. Власници ипак кажу да су вредни свих напора и трошкова, а како објашњавају оваква такмичења су прилика да се Штрапари друже и да на овај начин сачувају овај посао од заборава.

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ

Straparijada (18)