U Česteregu je u nedelju 17. aprila 2016. održana prva Štraparijada na terenu FK „Napredak“. Organizatori takmičenja radnih konja su gospodin Duško Kočalka, poverenik Udruženja Kraljevina Srbija za opštinu Žitište, gospodin Marko Gligić, zavičajno udruženje „Podgrmeč“, Udruženje Kraljevina Srbija, „Teslićani opštine Žitište“ iz Žitišta i „Ratkovčani Vojvodine“ iz Česterega.

Pored učešća našeg povereništva za opštinu Žitište u organizaciji ovog događaja kome je prisustvovalo oko 2000 ljudi, naše Udruženje su predstavljali i gospoda Predrag Medenica, potpredsednik Izvršnog odbora za Vojvodinu, Dragan Božić, poverenik Udruženja za Sremsku Mitrovicu i Dušan Popović, član Izvršnog odbora.

Otvarajući kulturno-umetnički deo manifestacije gospodin Igor Salak, pokrajinski poslanik i organizator, izrazio je zahvalnost na poseti kao i nadu da će se nastaviti dalja saradnja između dve mesne zajednice kao i članova zavičajnih udruženja i Udruženja Kraljevina Srbija. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su mali folkloraši iz KUD-a „Petar Kočić“, kojima su predstavnici mesne zajednice Blok B iz Sremske Mitrovice i našeg Udruženja uručili slatke pakete.

Straparijada (2)

Ovom prilikom želimo da još jednom uputimo sve pohvale gospodinu Kočalki i celokupnom povereništvu Udruženja u Žitištu na organizaciji ovog velikog događaja!

Štraparijada je takmičenje sa konjima koji uz navođenje vodiča vuku veliki trupac do cilja i nadmeću se u snazi i brzini.

Štraparijada kao takmičenje je nastala iz teških šumskih radova i izvlačenja balvana žilavim radnim konjima u nepreglednim balkanskim vrletima, čime su ne tako davno mnogi zarađivali za život.

Pravila nalažu da konji, pojedinačno ili u paru, povlače teške balvane na stazi dugoj 100 metara, a predviđeno vreme iznosi pet minuta. Ukoliko za to vreme konji ne pređu čitavu stazu meri se dužina pređenog puta. Zabranjeno je da se u areni konj podstiče na bilo koji način, osim rečima, dakle nema udaranja bičem, štapom ili na bilo koji drugi način. Konji vuku balvane zapremine dva i više kubnih metara, teške od 1600 do 2500 kilograma.

Životinje koje obavljaju ove poslove u šumu su veoma skupe, cena se kreće i po više hiljada evra, a mnogo novca, truda i vremena iziskuje i njihovo izdržavanje. Vlasnici ipak kažu da su vredni svih napora i troškova, a kako objašnjavaju ovakva takmičenja su prilika da se Štrapari druže i da na ovaj način sačuvaju ovaj posao od zaborava.

Celu galeriju slika pogledajte OVDE

Straparijada (18)