U organizaciji Gradskog odbora Beograd Udruženja Kraljevina Srbija i Svetosavske omladinske zajednice Arhiepiskopije beogradsko karlovačke, 20. aprila 2017. godine u kancelariji Udruženja u Beogradu, održana je tribina “Hrvatsko državno pravo: poreklo i posledice“.

Učesnici tribine su bili dr Veljko Đurić Mišina, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida i dr Sofija Božić, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije. Moderator tribine je bio gospodin Filip Pejković, član Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija.

Kroz svoje izlaganje, dr Veljko Đurić Mišina je govorio o sistemskom načinu zatiranja srpskog identiteta i fizičkom istrebljenju srpskog stanovništva, koje je sprovođeno kroz pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske, kao njen državni program. Posebnu pažnju je posvetio falsifikovanju istorijskih činjenica o genocidu nad Srbima u NDH, ali i nedovoljnoj brizi koju naša država posvećuje ovom pitanju.

Po njegovom izlaganju, dr Sofija Božić je iznela temeljnu analizu položaja srpskog naroda na teritoriji Hrvatske od 1848. do 1941. godine, do detalja opisujući njihovu mukotrpnu institucionalnu borbu za sticanje ravnopravnog statusa. Posebno je ukazala na činjenicu da hrvatske vlasti pod Austrougarskom, u jednom trenutku nisu priznavale postojanje srpskog naroda na svojoj teritoriji, zagovarajući koncept političke nacije, prema kojem su svi stanovnici Hrvatske u stvari Hrvati. Ona je govorila i o odnosu hrvatskih političkih partija u istoriji, prema srpskom pitanju u Hrvatskoj.

Na samom kraju, prisutni su imali prilike da gostima postave pitanja.

Celu galeriju slika pogledajte OVDE