BEOGRAD, 23. oktobar 2015 – Gradski odbor Beograd Udruženja Kraljevina Srbija upućuje podršku inicijativi za podizanje biste Njegovom Veličanstvu viteškom Kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Beogradu, o kojoj će danas odlučivati Skupština grada Beograda na svojoj sednici koja je zakazana za danas u 10 časova.

    

Odbornici gradske skupštine će o ovom pitanju odlučivati u sklopu predloga za postavljanje spomenika književniku Borislavu Pekiću(nekadašnjem članu Krunskog saveta) i Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porekla koja je zaslužna za spasavanje više od 15.000 srpske dece iz logora Nezavisne Države Hrvatske.

Smatramo da će se na ovaj način odati dostojna pošta ovih velikanima.

Međutim, smatramo da Beograd zaslužuje monumentalnije zdanje posvećeno Njegovom Veličanstvu Kralju Aleksandru, koji je bio komandant armije tokom Balkanskih ratova i vrhovni komandant srpske vojske u vreme Prvog svetskog rata.

Podsećamo da je pre izvesnog vremena, naš veliki pesnik Matija Bećković (član Krunskog saveta) u svom autorskom tekstu za list Politika, izneo predlog o postavljanju zajedničkog spomenika Nj.V. Kralju Petru I i Nj.V. Kralju Aleksandru, po uzoru na već postojeći spomenik dvojici srpskih kraljeva koji se nalazi u Parizu.

Tim povodom, upućujemo javni poziv odbornicima skupštine grada, da se o ovom predlogu razmatra i na ovakav način, a takođe ćemo im se obratiti i pismenim putem. Uz to, molimo nadležne gradske vlasti da ubrazu postupak imenovanja jedne beogradske ulice po Njegovom Veličanstvu Kralju Petru II, prema odluci komisije za imenovanje ulica i trgova grada Beograda, koja je doneta u julu ove godine, na inicijativu našeg Udruženja.