БЕОГРАД, 23. октобар 2015 – Градски одбор Београд Удружења Краљевина Србија упућује подршку иницијативи за подизање бисте Његовом Величанству витешком Краљу Александру I Карађорђевићу у Београду, о којој ће данас одлучивати Скупштина града Београда на својој седници која је заказана за данас у 10 часова.

    

Одборници градске скупштине ће о овом питању одлучивати у склопу предлога за постављање споменика књижевнику Бориславу Пекићу(некадашњем члану Крунског савета) и Диани Будисављевић, хуманитарки аустријског порекла која је заслужна за спасавање више од 15.000 српске деце из логора Независне Државе Хрватске.

Сматрамо да ће се на овај начин одати достојна пошта ових великанима.

Међутим, сматрамо да Београд заслужује монументалније здање посвећено Његовом Величанству Краљу Александру, који је био командант армије током Балканских ратова и врховни командант српске војске у време Првог светског рата.

Подсећамо да је пре извесног времена, наш велики песник Матија Бећковић (члан Крунског савета) у свом ауторском тексту за лист Политика, изнео предлог о постављању заједничког споменика Њ.В. Краљу Петру I и Њ.В. Краљу Александру, по узору на већ постојећи споменик двојици српских краљева који се налази у Паризу.

Тим поводом, упућујемо јавни позив одборницима скупштине града, да се о овом предлогу разматра и на овакав начин, а такође ћемо им се обратити и писменим путем. Уз то, молимо надлежне градске власти да убразу поступак именовања једне београдске улице по Његовом Величанству Краљу Петру II, према одлуци комисије за именовање улица и тргова града Београда, која је донета у јулу ове године, на иницијативу нашег Удружења.