Код Краљеве чесме у Београду, 3. новембра 2018, служен је помен невиним жртвама нових комунистичких власти које су у смрт послате без суда, кривице и било какве пресуде крајем 1944. и почетком 1945. године.

    

Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, Београдско-карловачке митрополије уз саслужење Оца Ђакона Горана Груловића из Епархије сремске. Скуп је преко свог изасланика г. Матије Бећковића поздравио и подржао Његово Краљевско Величанство Престолонаследник Александар.

Окупљенима су се обратили и Њ.К.В. Принцеза Јелисавета Карађорђевић, проф. др Леон Коен, историчар др Срђан Цветковић као и Слободан Ђурић, председник Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима.

Испред Града Београда скупу је присуствовао г. Андреја Младеновић, помоћник градоначелника.

Испред Крунског савета скупу су присуствовали су академик Матија Бећковић, адвокат Ђурђе Нинковић, адвокат Зоран Живановић, бивши председник Народне скупштине Предраг Марковић и дворски хералд и канцелар канцеларије краљевских ордена г. Љубодраг Грујић.

Делегацију Удружења Краљевина Србија је предводио председник г. Марио Мајсторовић.

Више политичких партија било је представљено на највишем нивоу међу којима се истичу Српски покрет обнове, Српски покрет двери и Покрет обнове Краљевине Србије.

У уметничком програму су учествовали Хор раковачке цркве и певач Зоран Јовановић а посебан печат целом догађају је дао изузетан наступ барда српског глумишта Танасија Узуновића у улози Саве Банковића, бешчанског Проте и највећег страдалника безбожничког црвеног режима.

На крају су организатори скупа истакли и посебну захвалност свим људима који су учествовали у уређењу простора око Краљеве чесме која је изграђена 1936. године у част Витешког Краља Александра Карађорђевића, убијеног у Марсеју. Водећи српски историчари тврде да је на простору око чесме, који се налази на Дедињу, подно Дворског комплекса , после 20. октобра 1944. године од стране комуниста убијено чак хиљаду људи, док је у целом Београду живота лишено преко десет хиљада грађана.

   

Галерија слика – ЛИНК

   

Lisiciji potok (2)