Predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, g. Mario Majstorović, imao je čast da 26. decembra 2016. dočeka i bude domaćin poseti Njegovog Preosveštenstva Episkopa kronštantskog g. Nazarija, vikarnog episkopa Sankt Peterburške eparhije i nastojatelja Sveto-Trojične lavre Svetog Aleksandra Nevskog Kraljevskom dvoru, koga je pozdravio u ime Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i poželeo prijatan obilazak i boravak u našoj zemlji. 

   

G. Majstorović je uputio izraze najiskrenijeg saučešća ruskom narodu povodom tragične avionske nesreće u kojoj je stradalo 93 ljudi. Preosvećeni Episkop je izjavio da je poznavao neke od istaknutih članova hora ruskih oružanih snaga „Ansambl Aleksandrov“, i da je ovo veoma tužan dan za sve.

Delegaciju su činili i dr Marko Nikolić ispred uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama vlade Republike Srbije i dr Olivera Javanikić ispred grupe doktora sa Vojno medicinske akademije.

Celu galeriju slika pogledajte OVDE

   

Njegovo Preosveštenstvo Episkop kronštantski g. Nazarije je gost Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja. 21. decembra u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru je otvorio izložba fotografija „Sveto-Trojičke lavre Aleksandra Nevskog“, povodom 300 godina postojanja ovog manastira. U Srbiji je obišao nekoliko eparhija Srpske pravoslavne crkve, Oplenac i Kraljevski dvor.

   

Sveto-Trojična carska Lavra Aleksandra Nevskog je od izuzetne važnosi za Rusku pravoslavnu crkvu i ruski narod. U njoj se nalaze mošti Svetog kneza Aleksandra Nevskog, koje je u lavru preneo Car Petar Veliki. U Lavri počivaju i članovi carske porodice – rođeni vrat Cara Petra Velikog, sveštenici, poznati pesnici i kompozitori, brojni velikani ruske nauke i kulture: Čajkovski, Mihail Lomonosov, Dostojevski, Borodin, Rimski-Korsakov, Čehov, Majakovski, Tupoljev i drugi. U manastirskom kompleksu počivaju i znamenite ličnosti iz srpske istorije – Patrijarh pećki Vasilije Brkić Jovanović, mitropolit crnogorski Vasilije Petrovića, general ruske vojske Mihajlo Miloradović, poreklom iz Hercegovine, koji se istakao u ratu sa Napoleonom i bio oslobodilac Bukurešta 1806, kao i grof Sava Vladislavić.