23. децембра 2015. у читаоници Народне библиотеке у Крушевцу је одржано предавање под називом „Албанска голгота – 100 година касније“ у организацији Градског одбора Крушевац Удружења Краљевина Србија и Народне библиотеке у Крушевцу, у склопу серијала предавања под називом „Монархистичке приче“.

Предавачи су били чланови Градског одбора, професори историје, господа Константин Доброта и Милан Милошевић. Ово веома добро посећено предавање отворила је портпаролка ГО, г-ђица Марија Богићевић, а скупу се обратио и председник одбора у Крушевцу, Др Иван Петровић, као и директорка Народне библиотеке, г-ђа Снежана Ненезић.

Само предавање је отворио проф. Милан Милошевић дирљивом причом о судбоносној одлуци српске Врховне команде да крене у повлачење преко Албаније и Црне Горе, ситуацији током повлачења, а затим и о односу савезника према српској војсци када је она стигла на албанску обалу. Своје излагање је завршио двема интересантним људским причама о „чарапама краља Петра“, као и животном путу најмлађег војника у Првом светском рату, Момчила Гаврића.

Реч је препустио проф. Константину Доброти који је изнео фрапантне податке о страдању српског народа кроз XIX и XX век, а затим је говорио о односу великих сила према југословенској идеји израженој кроз Нишку декларацију коју је донела српска влада, повезавши на тај начин у једну складну целину све што је изречено на предавању.

Предавање је било и медијски пропраћено од стране регионалне Радио-телевизије Крушевац, а прилог о предавању је емитован у Дневнику ове телевизије. Чланови Удружења искористили су прилику да присутним грађанима поделе промотивни материјал Удружења и ближе их упознају са својим радом.

Прилог РТВ Крушевац погледајте на линку

Снимак целог предавања погледајте ОВДЕ

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ