23. decembra 2015. u čitaonici Narodne biblioteke u Kruševcu je održano predavanje pod nazivom „Albanska golgota – 100 godina kasnije“ u organizaciji Gradskog odbora Kruševac Udruženja Kraljevina Srbija i Narodne biblioteke u Kruševcu, u sklopu serijala predavanja pod nazivom „Monarhističke priče“.

Predavači su bili članovi Gradskog odbora, profesori istorije, gospoda Konstantin Dobrota i Milan Milošević. Ovo veoma dobro posećeno predavanje otvorila je portparolka GO, g-đica Marija Bogićević, a skupu se obratio i predsednik odbora u Kruševcu, Dr Ivan Petrović, kao i direktorka Narodne biblioteke, g-đa Snežana Nenezić.

Samo predavanje je otvorio prof. Milan Milošević dirljivom pričom o sudbonosnoj odluci srpske Vrhovne komande da krene u povlačenje preko Albanije i Crne Gore, situaciji tokom povlačenja, a zatim i o odnosu saveznika prema srpskoj vojsci kada je ona stigla na albansku obalu. Svoje izlaganje je završio dvema interesantnim ljudskim pričama o „čarapama kralja Petra“, kao i životnom putu najmlađeg vojnika u Prvom svetskom ratu, Momčila Gavrića.

Reč je prepustio prof. Konstantinu Dobroti koji je izneo frapantne podatke o stradanju srpskog naroda kroz XIX i XX vek, a zatim je govorio o odnosu velikih sila prema jugoslovenskoj ideji izraženoj kroz Nišku deklaraciju koju je donela srpska vlada, povezavši na taj način u jednu skladnu celinu sve što je izrečeno na predavanju.

Predavanje je bilo i medijski propraćeno od strane regionalne Radio-televizije Kruševac, a prilog o predavanju je emitovan u Dnevniku ove televizije. Članovi Udruženja iskoristili su priliku da prisutnim građanima podele promotivni materijal Udruženja i bliže ih upoznaju sa svojim radom.

Prilog RTV Kruševac pogledajte na linku

Snimak celog predavanja pogledajte OVDE

Celu galeriju slika pogledajte OVDE