Са великом радошћу објављујемо да је Старешина Краљевског Дома ЊКВ Престолонаследник Александар прихватио позив да открије споменик Краљу Петру Првом Великом Ослободиоцу у Сремској Митровици.

Свечаност је заказана за недељу 20.септембра, како би датум био повезан са датумом крунисања Краља Петра Првог које се збило 21. септембра.

Биста Краља Петра , ауторке Дринке Радовановић, је изливена у оквиру акције Петрових 800 јунака са жељом да се Сремска Митровица достојно одужи најомиљенијом савременом српском владару који уједно има и највеће заслуге за довршетак процеса уједињења Срема, Баната, Бачке и Барање са Краљевином Србијом.

Идеја је потекла од Стеве Лапчевића, новинара, и Миљана Лапчевића, свештеника, а у  Иницијативном одбору се нашло више чланова Удружења Краљевина Србија, који и носе ову акцију.

Биста је имала и два представљања у јавности, прво у позоришту ‘Добрица Милутиновић’ у Сремској Митровици и друго на слави Удружења Краљевина Србија на Белом Двору у Београду а на велико одушевљење присутних.

Том приликом су подељене и захвалнице дародавцима.

У церемонији откривања споменика Краљу Петру Првом у Сремској ће бити укључени: град Сремска Митровица, Српска православна црква (преко Епархије Сремске), Војска Србије, многе установе културе као и Удружење Краљевина Србија.

У случају погоршања ситуације у вези са пандемијом ковид вируса церемонија ће бити померена на други безбедан датум.