Sa velikom radošću objavljujemo da je Starešina Kraljevskog Doma NjKV Prestolonaslednik Aleksandar prihvatio poziv da otkrije spomenik Kralju Petru Prvom Velikom Oslobodiocu u Sremskoj Mitrovici.

Svečanost je zakazana za nedelju 20.septembra, kako bi datum bio povezan sa datumom krunisanja Kralja Petra Prvog koje se zbilo 21. septembra.

Bista Kralja Petra , autorke Drinke Radovanović, je izlivena u okviru akcije Petrovih 800 junaka sa željom da se Sremska Mitrovica dostojno oduži najomiljenijom savremenom srpskom vladaru koji ujedno ima i najveće zasluge za dovršetak procesa ujedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje sa Kraljevinom Srbijom.

Ideja je potekla od Steve Lapčevića, novinara, i Miljana Lapčevića, sveštenika, a u  Inicijativnom odboru se našlo više članova Udruženja Kraljevina Srbija, koji i nose ovu akciju.

Bista je imala i dva predstavljanja u javnosti, prvo u pozorištu ‘Dobrica Milutinović’ u Sremskoj Mitrovici i drugo na slavi Udruženja Kraljevina Srbija na Belom Dvoru u Beogradu a na veliko oduševljenje prisutnih.

Tom prilikom su podeljene i zahvalnice darodavcima.

U ceremoniji otkrivanja spomenika Kralju Petru Prvom u Sremskoj će biti uključeni: grad Sremska Mitrovica, Srpska pravoslavna crkva (preko Eparhije Sremske), Vojska Srbije, mnoge ustanove kulture kao i Udruženje Kraljevina Srbija.

U slučaju pogoršanja situacije u vezi sa pandemijom kovid virusa ceremonija će biti pomerena na drugi bezbedan datum.