Чланови Удружења Краљевина Србија учествовали су у прослави Дана државности Србије на Сретење, 15. фебруара 2018.

   

Чланови одбора из целе земље су у Орашцу присуствовали Светој архијерејској Литургији коју су служили Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован. Уз изасланика ЊКВ Престолонаследника Александра, члана Крунског савета, г. Владана Живуловића био је и председник Удружења, г. Марио Мајсторовић. Господин Живуловић је у име Краљевске породице положио венац на споменик Вожду Карађорђу.

У цркви Светог Ђорђа на Опленцу, венац на гроб утемељивача модерне српске државе су положили ЊКВ Принц Михаило и изасланик ЊКВ Престолонаследника Александра, председавајући Крунског савета, г. Драгомир Ацовић, у чијој пратњи су били чланови Извршног одбора Удружења г. Урош Парезановић, председник, Милош Б. Павковић, генерални секретар и Милош П. Павковић, председник Краљеве омладине и чланови Општинског одбора Топола. Испред Владе Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, г. Зоран Ђорђевић, а испред одбора Удружења Краљевина Србија у Тополи председник одбора, г. Јовица Жикић.

У подножју споменика Карађорђу, претку Престолонаследника и вођи Првог српског устанка, венце су положили Њ.Е. г-дин Александар Вучић, председник Србије, Њ.Е. г-дин Милорад Додик, председник Републике Српске, Њ.Е. г-ђа Ана Брнабић, премијер Србије, у пратњи Њ.Е. г-ђе Маје Гојковић, председнице Народне скупштине Републике Србије, Њ.Е. г-ђе Зоране Михајловић, потпредседнице Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Њ.Е. г-дина Александра Вулина, министра одбране, Њ.Е. г-дина Зорана Ђорђевића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Њ.Е. г-дина Александра Антића, министра рударства и енергетике, Њ.Е. г-дина Бранка Ружића, министра државне управе и локалне самоуправе, Њ.Е. г-дина Вање Удовичића, министра омладине и спорта, Њ.Е. г-дина Ненада Поповића, министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој, Генерала Љубише Диковића, начелника Генералштаба Војске Србије, г-дина Бојана Радовића, председника општине Аранђеловац и г-дина Дејана Томашевића, генералног секретара КСС.

   

dav

Са ЊКВ Принцом Михајлом

   

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је поводом Дана државности упутио честитке грађанима Србије:

„Поводом Дана државности, упућујем грађанима Србије срдачне честитке и најбоље жеље. Сретење је дан када обележавамо прошлост, а припремамо и славимо будућност Србије. На овај дан, пре 214 година, почела је изградња модерне Србије, подизањем Првог српског устанка на челу са мојим претком Карађорђем, а пре 183 године донет је први српски устав.

Данас је Србија земља у којој се свакодневно унапређују демократска начела, у којој се зна важност људских права и значај поштовања свих разлика, било да су оне верске или националне. Будимо истрајни на том путу и наставимо да градимо правну државу у којој грађани живе безбедно и достојанствено, државу која памти и поштује своју прошлост, а у сваком тренутку је усмерена на будућност и на очување Србије за нашу децу.

Уз сећање на Сретење 1804. и са са жељом да овај дан увек славимо као уједињени грађани Србије и целог света, честитам вам наш велики празник. Живела Србија!“, рекао је Престолонаследник Александар у својој поруци.

   

Целу галерију слика погледајте на ЛИНКУ