Равна гора, 8. мај 2015. – Удружење Краљевина Србија се одазвало позиву наших пријатеља из Равногорског покрета и на Марковдан, 8. маја 2015. смо присуствовали прослави коју Равногорски покрет традиционално организује у знак сећања на дан када је пуковник Драгољуб Михаиловић дошао на Равну гору и први у поробљеној Европи подигао устанак против нацистичког зла.

    

ravna gora (4)

Делегацију Удружења Краљевина Србија су предводили г-дин Марио Мајсторовић, председник Удружења, г-дин Стефан Милановић, члан Управног одбора и г-дин Саша Шушић, председник Извршног одбора.

У званичном делу церемоније, господин Мајсторовић је окупљенима причитао писмо нашег патрона, Њ.К.В. Престолонаследника Александра а потом их и поздравио у име Удружења Краљевина Србија.

Писмо Престолонаследника Александра:

„Даме и господо, браћо и сестре, драги пријатељи, Велика ми је част и задовољство да Вас поздравим поводом обележавања седамдесете годишњице победе над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату и седамдесет четврте годишњице подизања свенародног устанка против нацистичког окупатора у Краљевини Југославији. Генерал Драгољуб Дража Михаиловић и Југословенске војска у Отаџбини пружили су велики допринос победи над највећим злом двадесетог века, што су признале све земље Савезнице.

У пролеће, почетком маја 1941. године, под заставом војске Краљевине Југославије, на Равној Гори поново је засијала искра слободе под вођством пуковника, а касније генерала и министра војске, Драгољуба Михаиловића.

И поред надљудских напора које су уложили генерал Драгољуб Михаиловић и мој отац, Краљ Петар II, да помогну свом народу да са што мање страдања и патње преброди тешке ратне године, управо су ова два човека стављена на стуб срама и проглашена за издајнике свог народа од стране новог комунистичког режима.

Пред нама је велики задатак, рехабилитација генерала Драгољуба Михаиловића. Искрено се надам да ће се поступак пред Вишим судом у Београду окончати 14. маја и да ће још једна неправда бити исправљена, како према овом великом човеку, који заслужује свако поштовање, тако и према нама самима, као би могли мирне савести и чистог срца да кренемо путем напретка, у будућност.

Велика трагедија братоубилачког рата, који је започет у време Другог светског рата и који је настављен у првим поратним годинама, нанела нам је непроцењиву штету, чије последице и данас осећамо. Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазићемо зарад заједничке и боље будућности.

Желим вам да и даље наставите да заједно чувате традиције Равногорског покрета и Југословенске војске у Отаџбини! Срдачно ваш, Њ.К.В. Престолонаследник Александар“

ravna gora (14)

Честитамо нашој браћи из Равногорског покрета на одлично организованој прослави и на чувању успомене на бесмртног ђенерала Дражу и његове борце!

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни: https://goo.gl/dvB5Pk