Ravna gora, 8. maj 2015. – Udruženje Kraljevina Srbija se odazvalo pozivu naših prijatelja iz Ravnogorskog pokreta i na Markovdan, 8. maja 2015. smo prisustvovali proslavi koju Ravnogorski pokret tradicionalno organizuje u znak sećanja na dan kada je pukovnik Dragoljub Mihailović došao na Ravnu goru i prvi u porobljenoj Evropi podigao ustanak protiv nacističkog zla.

    

ravna gora (4)

Delegaciju Udruženja Kraljevina Srbija su predvodili g-din Mario Majstorović, predsednik Udruženja, g-din Stefan Milanović, član Upravnog odbora i g-din Saša Šušić, predsednik Izvršnog odbora.

U zvaničnom delu ceremonije, gospodin Majstorović je okupljenima pričitao pismo našeg patrona, Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra a potom ih i pozdravio u ime Udruženja Kraljevina Srbija.

Pismo Prestolonaslednika Aleksandra:

„Dame i gospodo, braćo i sestre, dragi prijatelji, Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas pozdravim povodom obeležavanja sedamdesete godišnjice pobede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svetskom ratu i sedamdeset četvrte godišnjice podizanja svenarodnog ustanka protiv nacističkog okupatora u Kraljevini Jugoslaviji. General Dragoljub Draža Mihailović i Jugoslovenske vojska u Otadžbini pružili su veliki doprinos pobedi nad najvećim zlom dvadesetog veka, što su priznale sve zemlje Saveznice.

U proleće, početkom maja 1941. godine, pod zastavom vojske Kraljevine Jugoslavije, na Ravnoj Gori ponovo je zasijala iskra slobode pod vođstvom pukovnika, a kasnije generala i ministra vojske, Dragoljuba Mihailovića.

I pored nadljudskih napora koje su uložili general Dragoljub Mihailović i moj otac, Kralj Petar II, da pomognu svom narodu da sa što manje stradanja i patnje prebrodi teške ratne godine, upravo su ova dva čoveka stavljena na stub srama i proglašena za izdajnike svog naroda od strane novog komunističkog režima.

Pred nama je veliki zadatak, rehabilitacija generala Dragoljuba Mihailovića. Iskreno se nadam da će se postupak pred Višim sudom u Beogradu okončati 14. maja i da će još jedna nepravda biti ispravljena, kako prema ovom velikom čoveku, koji zaslužuje svako poštovanje, tako i prema nama samima, kao bi mogli mirne savesti i čistog srca da krenemo putem napretka, u budućnost.

Velika tragedija bratoubilačkog rata, koji je započet u vreme Drugog svetskog rata i koji je nastavljen u prvim poratnim godinama, nanela nam je neprocenjivu štetu, čije posledice i danas osećamo. Moramo učiniti sve, da razlike koje i danas postoje među nama prevazićemo zarad zajedničke i bolje budućnosti.

Želim vam da i dalje nastavite da zajedno čuvate tradicije Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u Otadžbini! Srdačno vaš, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar“

ravna gora (14)

Čestitamo našoj braći iz Ravnogorskog pokreta na odlično organizovanoj proslavi i na čuvanju uspomene na besmrtnog đenerala Dražu i njegove borce!

Celu galeriju slika pogledajte na našoj Fejsbuk strani: https://goo.gl/dvB5Pk