U okviru svečanosti povodom obilježavanja Sv. Pantelejmona – krsne slave grada Bijeljine, danas su u Gradskom parku otkrivene biste Ive Andrića, Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Jovana Dučića.

Ceremoniji otkrivanja prisustvovali su Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, akademik Matija Bećković i manji broj uglednih zvanica, među kojima i gospodin Branislav Tomić, predsjednik Udruženja „Kraljevina Srbija“ GO Bijeljina.Udruženje Kraljevina Srbija ističe da su spomen obilježja najvećim imenima naše kulture nešto što oplemenjuje našu sredinu i Bijeljinu razvija u jedan moderan grad.

Takođe, ovim putem napominjemo da su Ivo Andrić, Jovan Dučić i Mihajlo Pupin, pored toga što su dosegli sam vrh u oblastima svog djelovanja, bili vrlo aktivni i kao diplomatski predstavnici Kraljevine SHS / Jugoslavije. Naime, Mihajlo Pupin, kao lični prijatelj Vudroa Vilsona bitno je uticao na određivanje budućih granica Kraljevine SHS na mirovnoj konferenciji u Parizu.

Istorijski izvori tvrde da je on naszaslužniji što je zapadni dio Banata ostao u Srbiji, iako je tajnim Londonskim ugovorom on predodređen Rumuniji. Jovan Dučić je tridesete godine prošlog vijeka proveo u diplomatskoj službi Kraljevine – najprije kao poslanik u Budimpešti, zatim u Rimu, Bukureštu i na kraju u Madridu, sve do raspada Jugoslavije.

Ivo Andrić je priča za sebe. Činjenica koja ga nesumnjivo izdvaja kada je o srpskoj kulturi riječ, jeste da je on jedini srpski nobelovac. Međutim, i on je dok se još nije proslavio kao pisac počeo diplomatsku službu kao karijerni diplomata. Ređale su se metropole u kojima je službovao – Vatikan, Bukurešt, Trst, Grac – a zatim i Marsej, Pariz, Madrid, da bi karijeru završio kao opunomoćeni ministar i izvanredni kraljevski poslanik u Berlinu. Interesantna je činjenica da je on jedina ličnost koja je poznavala Gavrila Principa i Adolfa Hitlera.

Iako je poznato da je Nikola Tesla samo jednom boravio u Beogradu, i to 1892. godine, njegovo srpsko nacionalno osjećanje je bilo veoma izraženo. O tome svjedoče i prisutni na sastanku kralja Petra Drugog i našeg velikog naučnika koji se zbio u Njujorku 8. jula 1942. godine.

Naime, prisutni su zabilježili da su u jednom trenutku Tesla i kralj zajedno zaplakali. On je izrazio i poznato divljenje prema kraljevom ocu, kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću: „Od Vašega oca primili ste njegove poslednje reči – čuvajte mi Jugoslaviju! Ponosan sam što sam Srbin i Jugosloven…“Činjenica je da su u diplomatsku službu Kraljevine angažovani isključivo ljudi visoke kulture, koji bi svojim ugledom mogli da urade nešto za pozitivno za državu, a ne kao danas kada u diplomatiji vlada negativna selekcija.

Na diplomatiju se još od Brozovog vremena gleda kao na rezervni položaj za kompromitovane političare.Udruženje „Kraljevina Srbija“, podržava ovu i slične buduće inicijative koje će naš grad učiniti boljim mjestom za život, istovremeno čuvajući uspomenu na ljude i događaje zbog kojih danas jesmo SRPSKI NAROD, a ne bezlična masa bez puta i cilja. Oni su nam trasirali naš put u budućnost.