У организацији Градског одбора Краљево Удружења Краљевина Србија 5. маја 2016. одржан је трећи хуманитарни Васкршњи дечији сабор, за шта је и ове године добијен благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина

Средства која су прикупљана продајом украшених васкршњих јаја и украса, а која су припремала деца школског и предшколског узраста из краљевачких основних школа и вртића, ће бити искоришћена за куповину ортопедских колица за дванаестогодишњег Луку Опачића из Тавника.

Деца која су учествовала у манифестацији на поклон добила књиге пригодног садржаја, један од најбољих наслова из области православне веронауке – Свети Владика Николај – „Вера Светих“ (линк), које је донирао ђакон Саво Ждеро, потпредседник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија за Западну Србију.

Поред хуманитарног дела, гости су уживали у богатом културно-уметничком програму, који је пре свега био посвећен највећем хришћанском празнику.

Уметнички програм припремили су вероучитељи ОШ „Чибуковачки партизани“ , Владимир Грујић и Александар Јовић. Програм је имао за циљ да покаже колики значај има породица за развијање здраве нације и да подстакне на рађање деце. Ученици су извели представу која је била један осврт на законик цара Душана и подсетили, да је цар инсистирао на здравом хришћанском браку, чему је посветио и уводне чланове свог „Законика“. Након тога читани су радови на тему „Породица“ , као и статистика природног прираштаја у Србији у поређењу са  другим земаља.

Суорганизатори и учесници манифестације су:

Туристичка организација града Краљева, Црвени крст Краљево, ОШ „Чибуковачки партизани“, Народна библиотека ,,Стефан Првовенчани“, „Јаје пром“ Краљево, Коло српских сестара, „Свебор“, Уметничка школа, Музичка школа ,,Стеван Мокрањац“, Предшколска установа ,,Олга Јовичић Рита“, Краљевски клуб америчког фудбала “Краљевске круне” Краљево и други.

   

Писмо Њ.К.В. Престолонаследника Александра:

Члановима Градског одбора Удружења Краљевина Србија Краљево,

Драги пријатељи,

са великим задовољством поздрављам вас на Васкршњем дечјем сабору који по трећи пут организујете. Захваљујем се Епископу жичком господину Јустину на благослову и подршци овом дивном скупу.

Веома сам срећан и поносан што Удружење Краљевина Србија, које ради под мојим покровитељством, организује догађај чији је циљ да нашој деци покаже радост давања и дељења. Изузетно је важно да млади људи развију наклоност ка доброчинству.

Нека вам Светла недеља донесе наду да се све тешкоће могу савладати.

Верујемо у победу добра. Верујемо у бољу будућност.

Искрено ваш,

Александар

   

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ