U organizaciji Gradskog odbora Kraljevo Udruženja Kraljevina Srbija 5. maja 2016. održan je treći humanitarni Vaskršnji dečiji sabor, za šta je i ove godine dobijen blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa žičkog g. Justina

Sredstva koja su prikupljana prodajom ukrašenih vaskršnjih jaja i ukrasa, a koja su pripremala deca školskog i predškolskog uzrasta iz kraljevačkih osnovnih škola i vrtića, će biti iskorišćena za kupovinu ortopedskih kolica za dvanaestogodišnjeg Luku Opačića iz Tavnika.

Deca koja su učestvovala u manifestaciji na poklon dobila knjige prigodnog sadržaja, jedan od najboljih naslova iz oblasti pravoslavne veronauke – Sveti Vladika Nikolaj – „Vera Svetih“ (link), koje je donirao đakon Savo Ždero, potpredsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija za Zapadnu Srbiju.

Pored humanitarnog dela, gosti su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu, koji je pre svega bio posvećen najvećem hrišćanskom prazniku.

Umetnički program pripremili su veroučitelji OŠ „Čibukovački partizani“ , Vladimir Grujić i Aleksandar Jović. Program je imao za cilj da pokaže koliki značaj ima porodica za razvijanje zdrave nacije i da podstakne na rađanje dece. Učenici su izveli predstavu koja je bila jedan osvrt na zakonik cara Dušana i podsetili, da je car insistirao na zdravom hrišćanskom braku, čemu je posvetio i uvodne članove svog „Zakonika“. Nakon toga čitani su radovi na temu „Porodica“ , kao i statistika prirodnog priraštaja u Srbiji u poređenju sa  drugim zemalja.

Suorganizatori i učesnici manifestacije su:

Turistička organizacija grada Kraljeva, Crveni krst Kraljevo, OŠ „Čibukovački partizani“, Narodna biblioteka ,,Stefan Prvovenčani“, „Jaje prom“ Kraljevo, Kolo srpskih sestara, „Svebor“, Umetnička škola, Muzička škola ,,Stevan Mokranjac“, Predškolska ustanova ,,Olga Jovičić Rita“, Kraljevski klub američkog fudbala “Kraljevske krune” Kraljevo i drugi.

   

Pismo Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra:

Članovima Gradskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija Kraljevo,

Dragi prijatelji,

sa velikim zadovoljstvom pozdravljam vas na Vaskršnjem dečjem saboru koji po treći put organizujete. Zahvaljujem se Episkopu žičkom gospodinu Justinu na blagoslovu i podršci ovom divnom skupu.

Veoma sam srećan i ponosan što Udruženje Kraljevina Srbija, koje radi pod mojim pokroviteljstvom, organizuje događaj čiji je cilj da našoj deci pokaže radost davanja i deljenja. Izuzetno je važno da mladi ljudi razviju naklonost ka dobročinstvu.

Neka vam Svetla nedelja donese nadu da se sve teškoće mogu savladati.

Verujemo u pobedu dobra. Verujemo u bolju budućnost.

Iskreno vaš,

Aleksandar

   

Celu galeriju slika pogledajte OVDE