Наредба Њ.К.В. Регента Александра, Врховног команданта војске Краљевине Србије војницима-мученицима, након Албанске голготе, на Божић 1916.

   

Захваљујемо се Фејсбук страни „Српска историја“ на прослеђеном тексту наредбе

   

Јунаци! Под навалом удружених војски двеју царевина и једне краљевине, а за време непрекидних борби кроз пуна два крвава месеца ви сте дали безброј доказа свога јунаштва, пожртвовања и осећања дужности према Отаџбини.

Тешка судбина наше Србије хтела је да данашњи светли празник Рођења Христа Спаситеља, дочекујемо тако далеко од наше лепе Отаџбине, од наших милих и драгих.

Ви, Моји драги јунаци, који се данас налазите по арбанским кршевима, на обалама Јадранског мора, имадосте да издржите најстрашније искуство преко беспутних арбанских и црногорских планина, кроз студен и снег и да издржав све те беспримерне патње, пружите целом свету такав пример самопрегоревања, какав је ретко у историји која војска показала.

Али јунаци, прегажена Отаџбина и сада упире своје погледе само на нас.

И данас на дан Христовог Рођења, уз наше молитве Свевишњем да наше напоре, патње и праведне жеље милостиво награди,

Ја позивам све вас, моје непобедне и дичне витезове, да схватите недаће које су снашле нашу Отаџбину и да спремајући се за нове напоре, које Отаџбини дугујемо, стално рачунате на Мене.

А ја ћу јунаци и убудуће делити са вама исту судбину и имаћу само један циљ: „да се ваша јуначка снага што пре окрепи и да наше победоносне заставе ускоро буду захвално поздрављене од ослобођене Мајке Србије, од целог нашег напаћеног народа“. Христос се роди Моји официри и чиновници!

Христос се роди Моји подофицири и војници!

Христос се роди, сви Моји јунаци, који се тако храбро борише за Краља и Отаџбину!

Живела Моја јуначка и непобедна војска!

7. јануара 1916. Године Скадар Врховни командант Престолонаследник Александар с.р.

 A1 naredba Bozic 1916