Naredba Nj.K.V. Regenta Aleksandra, Vrhovnog komandanta vojske Kraljevine Srbije vojnicima-mučenicima, nakon Albanske golgote, na Božić 1916.

   

Zahvaljujemo se Fejsbuk strani „Srpska istorija“ na prosleđenom tekstu naredbe

   

Junaci! Pod navalom udruženih vojski dveju carevina i jedne kraljevine, a za vreme neprekidnih borbi kroz puna dva krvava meseca vi ste dali bezbroj dokaza svoga junaštva, požrtvovanja i osećanja dužnosti prema Otadžbini.

Teška sudbina naše Srbije htela je da današnji svetli praznik Rođenja Hrista Spasitelja, dočekujemo tako daleko od naše lepe Otadžbine, od naših milih i dragih.

Vi, Moji dragi junaci, koji se danas nalazite po arbanskim krševima, na obalama Jadranskog mora, imadoste da izdržite najstrašnije iskustvo preko besputnih arbanskih i crnogorskih planina, kroz studen i sneg i da izdržav sve te besprimerne patnje, pružite celom svetu takav primer samopregorevanja, kakav je retko u istoriji koja vojska pokazala.

Ali junaci, pregažena Otadžbina i sada upire svoje poglede samo na nas.

I danas na dan Hristovog Rođenja, uz naše molitve Svevišnjem da naše napore, patnje i pravedne želje milostivo nagradi,

Ja pozivam sve vas, moje nepobedne i dične vitezove, da shvatite nedaće koje su snašle našu Otadžbinu i da spremajući se za nove napore, koje Otadžbini dugujemo, stalno računate na Mene.

A ja ću junaci i ubuduće deliti sa vama istu sudbinu i imaću samo jedan cilj: „da se vaša junačka snaga što pre okrepi i da naše pobedonosne zastave uskoro budu zahvalno pozdravljene od oslobođene Majke Srbije, od celog našeg napaćenog naroda“. Hristos se rodi Moji oficiri i činovnici!

Hristos se rodi Moji podoficiri i vojnici!

Hristos se rodi, svi Moji junaci, koji se tako hrabro boriše za Kralja i Otadžbinu!

Živela Moja junačka i nepobedna vojska!

7. januara 1916. Godine Skadar Vrhovni komandant Prestolonaslednik Aleksandar s.r.

 A1 naredba Bozic 1916