Članovi Udruženja Kraljevina Srbija iz svih krajeva naše zemlje posetili su 13. i 14. juna 2015. Kosovo i Metohiju gde su obišli neke od najvećih svetinja našeg naroda i pripremili pomoć za Srbe koji žive na KiM-u.

    

kosovo (7)

   

Kako zbog određenih proceduralnih problema pripadnicikosovskog KPS-a nisu dozvolili da unesemo oko 2,5 tone pripremljene pomoći na teritoriju Kosova i Metohije, istu smo nakon konsultacije sa Ocem Petrom iz Visokih Dečana isporučili manastiru Končul, posvećenom Svetom Nikoli pored Raške. Narednih dana će pomoć odatle biti isporučena našem narodu na Kosovu.

Prvog dana ovog hodočašća, članovi Udruženja su obišli Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i manastir Zočište.

Ovaj dan je završen u Velikoj Hoči, gde su naši ljubazni domaćini pripremili večeru i gde su naši članovi u kućama tih ljudi i prenoćili. Koristimo i ovu priliku da se zahvalimo našim domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu!

 kosovo (11)

U nedelju sumo prisustvovali jutarnjoj liturgiji u manastiru Svetih Arhangela, nakon čega su članovi Udruženja imali priliku da se druže i razgovaraju sa Ocem Mihajlom, igumanom manastira.

U Prizrenu smo prvo posetili Bogorodicu Ljevišku, a potom smo prošetali do Sabornog Hrama u centru mesta.

Obilazak naših svetinja je završen u Gračanici, a nakon obilaska manastira članovi Udruženja su se na Gazimestanu poklonili senima Svetog Kneza Lazara i njegovih junaka.

 kosovo (26)

Ovaj put je realizovan u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, kojoj se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Posebnu zahvalnost Udruženje Kraljevina Srbija duguje i našem velikom prijatelju, gospodinu Zlatkoviću iz Velike Plane, koji je pripremio veliki kontigent pomoći za ugroženo stanovništvo na Kosovu.

Celu galeriju slika pogledajte na našoj Fejsbuk strani: https://goo.gl/SngvEJ