U okviru rubrike „lični stav“ pročitajte tekst g. Maria Majstorovića, predsednika Udruženja Kraljevina Srbija  – „Koliko košta monarhija“.

    

Tekstovi u rubrici „Lični stav“ predstavljaju izraz autora i nisu zvanični stavovi Udruženja Kraljevina Srbija

   

Na rafu istorije, poput današnjeg stanja u našim supermarketima, najbolji domaći proizvod, kraljevina, ostaje i trune dok joj jednog dana ne istekne rok, dok strani proizvod, republika, ni približnog kvaliteta, biva konzumirana u enormnim količinama…a da tragedija bude veća, monarhija je desetostruko jeftinija od republike?!!!

To samo mi možemo sebi da uradimo!

Za samo jedne predsedničke izbore ( koji se održavaju najmanje jednom u 5 godina) iz budžeta (našeg džepa) se potroši oko 1,2 milijarde dinara, za finansiranje kampanja mnogobrojnih kandidata.

TO SU SREDSTVA ZA 30 GODINA ODRŽAVANjA KRALjEVSKOG DVORA, KOJI JE PORED TOGA, SPOMENIK KULTURE OD IZUZETNOG ZNAČAJA.

Taj iznos koji mi plaćamo je samo ono što ide na predsedničku kampanju, gde ne spada novac za redovno održavanje predsedničkog aparata za vreme mandata, kao ni ogroman deo koji je javnosti nedostupan, a to su privatna sredstva finansijera.

ZAMISLIMO DA NEMA PREDSEDNIČKIH IZBORA?

Podela vlasti između Kralja, Vlade i Skupštine je ista kao u republici ali Kralj je nezavistan od bilo koje političke stranke i neutralan prema svakoj od njih, ni jednoj od njih ne duguje za svoj položaj, za razliku od predsednika koji kroz kampanju i izbore biva pod uticajem mnogih finansijera, koalicionih partnera i drugih političara kojima ostaje, na neki od načina, dužan za svoj položaj, što utiče na njegov rad i efikasnost institucije, dovodi do česte političke nestabilnosti, koja dalje rezultira ekonomskom nestabilnošću i padom standarda građana.

koliko-kosta-monarhija

Takav odnos istitucija, moći Kralja i stvarne vlasti Premijera, kao i očuvanje tradicije, kulture i baštine svog naroda, prepoznale su neke od najrazvijenijih zemalja sveta a 7 od njih 10 su monarhije. Uspeh ovih država, Kraljevine Švedske, Danske, Norveške, Velike Britanije, Holandije, Belgije., Kanade, Australije, Španije, Japana, i drugih, nije slučajan a predstavlja očuvanje tradicije sistema i njegova ugradnja u moderno doba.

ZA SVAKI DINAR KOJI MONARHIJA KAO INSTITUCIJA POTROŠI IZ BUDžETA, VRATI NAJMANjE 5 KAO BREND PREPOZNAT U ZEMLjI I SVETU!

Kralj, kao potomak srpskih kraljeva iz dinastije Karađorđevića, koji su podigli iz pepela, stvorili i oslobodili ovu zemlju, ali i kao rođak svih evropskih Kraljevskih kuća, svojim prestižom i dostojanstvom, bolje će predstavljati našu zemlju i povratiti međunarodni ugled koji je nekada imala, što će opet imati direktne posledice na ekonomskom planu, povećati političku stabilnost, sigurnost sistema, što će dalje dovesti do povećanja obima ulaganja, pozitivnog imidža i poslovne klime, kao i investicija jer nema neizvesnosti, nema straha od propasti uloženog.

KADA ŽELITE DA POSTAVITE PITANjE DA LI IMA SMISLA OBNOVITI MONARHIJU U SRBIJI, POSTAVITE SEBI, A I DRUGIMA, DVA JEDNOSTAVNA PITANjA:

ŠTA SMO DOBILI REPUBLIKOM?

ŠTA GUBIMO AKO JE UKINEMO?

mario-majstorovic-2a

Ovo je samo jedan aspekt, ekonomski, popularan u teškim vremenima, a da ne govorimo o svim ostalim koji suštinski čine državu: istorijski, tradicionalni, kulturni, obrazovni, itd.

U SVAKOM JE MONARHIJA ISPRED REPUBLIKE!

   

Autor teksta – Mario Majstorović, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija