Чланови Удружења Краљевина Србија су 16. децембра у Краљевском маузолеју, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, одали почаст Њ.В. Краљу Александру I, где је, поводом 125 година од рођења Витешког Краља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио помен са свештенством Епархије шумадијске.

 

[slideshow id=84]

Чланови Удружења су дочекали Њихова Краљевска Височанства Престолонаследника Александра II и Принцезу Катарину, који су били у пратњи проф. др Слободана Марковића, члана Крунског савета, и потом заједно са њима присуствовали помену у крипти цркве Светог Ђорђа.

По завршетку Литургије венце на Краљев гроб положили су Њихова Краљевска Височанства, представници општине Топола, Задужбине Краља Петра I, многобројних удружења и грађани који су се окупили да одају пошту вољеном Краљу. .

Њ.В. Александар I, југословенски Краљ, други син Краља Петра I и Кнегиње Зорке, рођен је на Цетињу 16. децембра 1888. Кум на крштењу био му је, преко изасланика, руски цар Александар II. Детињство је провео у Црној Гори, а основну школу завршио у Женеви. Даље школовање наставио је у војној школи у Петрограду, а потом у Београду. Након смрти Краља Петра I, он ступа на престо Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Овим чином остварени су идеали о уједињењу јужних Словена, за које су се залагали његов отац и деда. После смрти Краља Петра I 16. августа 1921, Регент Александар је постао Краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. 1922. године и оженио се Принцезом Маријом од Румуније. У том браку рођена су три сина – Петар, Томислав и Андреј.

Њ.В. Краљ Александар I од Југославије је мучки убијен током државне посете Француској, у Марсељу, 9. октобра 1934. године. Са њим је страдао и француски министар иностраних послова г-дин Луј Барту. Њ.К.В. Престолонаследник Александар II је унук Њ.В. Краља Александра I од Југославије Ујединитеља.