У суботу, 25. јануара 2020. године у Сремскомитровачкој Месној заједници “Блок Б”, одржан је други по реду Базар сухомеснатих и млечних производа под називом “Чваркијада”. Организатори манифестацији су поред Месне заједнице „Блок Б”, на челу са господином Драганом Божићем, били и Удружење Краљевина Србија, Завичајно удружење „Мостови на Дрини” и Завичајно удружење „Мањача”, а сама манифестације је одржана под покровитељством Града Сремска Митровица.
Сав приход од продаје чварака, тачније око 300.000 динара, донирано је за лечење дечака Павла Мороа, оболелог од злоћудног тумора на мозгу. Главна донација манифестацији дошла је управо из Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине.

   
У такмичарском делу „Чваркијаде” учествовала је 21 екипа. Поред митровчана, своје умеће у прављењу чварака показале су и екипе из Републике Српске, Суботице, Ваљева, са Косова и Метохије и других крајева Србије. Поред такмичара, манифестацији је присуствовало и 14 излагача месних и млечних производа.
У склопу „Чваркијаде” подељено је и 650 светосавских пакетића за малишане са територије „Блока Б”. Слатки пакети додатно су зачинили ову манифестацију, чинећи је јединственом управо по томе што у првом плану ни овај пут нису били чварци, него деца. Преостале пакетиће, организатори су поделили деци на дечијем одељењу сремскомитровачке болнице.

Поред такмичарског дела, манифестација је имала и богат културно-уметнички програм. На самом почетку програма, уз присуство свештеника, очитана је молитва за оздрављење петогодишњег Павла, али и молитва поводом тада предстојеће славе Свети Сава. Након читања молитве и ломљења колача, манифестацију је и званично отворио Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, господин Бранислав Недимовић, одржавши говор у којем је истакао важност привреде и пољопривреде, али и оваквих скупова, за овај царски град, као и саму државу. Потом је уследио разноврстан културно-уметнички програм на коме су се играле игре и певале песме из свих делова Србије, као и са широког српског етничког простора. Тиме је, и овај пут, програм добио све-српски карактер.

Нарочит допринос тој све-српској слици „Чваркијаде” дали су и гости из Општине Ранилуг са Косова и Метохије, који су већ дужи низ година пријатељи и побратими са Месном заједницом „Блок Б”. Пограм је са пуно емоција, а ипак веома професионално водила Јована Нинковић Стевић, такође пријатељ Удружења Краљевина Србија.
По полицијској процени, „Чваркијади” је присуствовало око 8.000 посетилаца. Манифестацију је посетио и велики број локалних званичника, међу којима су били и градоначелник, начелници градских управа, председник Скупштине Града, као и директори јавних предузећа и установа. Поред локалних званичника, радо виђени гости манифестације су били и председник српске Општине Ранилуг – Владица Аритоновић, заменик председника Општине Ранилуг – Давор Петковић, као и председник српске Општине Партес – Драган Петковић.
Чланови Удружења Краљевина Србија деловали су кроз четири тима, које су предводили истакнути чланови: Станко Благојевић, Горан Дикић, Драго Крстић и Мирослав Смрзлић. У склопу активности Удружења, представници Месне заједнице „Блок Б”, Драган Божић и Станко Благојевић, кумовали су на свечаности у сремскомитровачкој О.Ш. „Јован Поповић”.

У организацији саме „Чваркијаде” учествовало је 14 волонтера, чланова Удружења Краљевина Србије.
Свој допринос „Чваркијади” су дали и припадници Војске Србије који су, између осталог, били задужени и за припремење пасуља, који је био бесплатан за све посетиоце.
Цео догођај био је медијски пропраћен, док су медијски покровитељи истог били: Радио-телевизија Србије, Прва Српска телевизија, Радио-телевизија Војводине, Китцхен ТВ, Радио-телевизија Републике Српске, Сремска телевизија, Градска М телевизија, Телевизија АС Шабац, Телевизија Фрушка Гора, Радио Озон, Вечерње новости, Сремске новине, М новине и Сремскомитровачки портал.

Први човек „Блока Б” и главни организатор манифестације, Драган Божић, истиче да је задовољан оџивом, квалитетом произведених чварака, али изнад свега чињеницом да су прикупљена значајна средства коју су усмерена за лечење Павла Мороа. Велику захвалност истиче свим спонзорима, а нарочито је захвалана за донацију која је стигла управо од Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине.

Галерија слика- ЛИНК