Финале другог такмичења у беседништву у организацији Градског одбора Београд Удружења Краљевина Србија, одржано је у недељу 15. маја 2016. на Белом Двору у Београду. Финалу су присуствовала Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, у пратњи г-ђе Бети Румелиотис, сестре Принцезе Катарине, а тема овогодишњег такмичења је била „Идеални политичар“.

   

У финалу се такмичило десет беседника, студената Београдског универзитета и завршних година средњих школа, који су се пласирали кроз квалификације, раније организоване у канцеларији Удружења.

Такмичаре је оцењивао стручни жири у саставу: г. Предраг Марковић, некадашњи председник Народне скупштине Србије, књижевник и члан Крунског савета, протојереј ставрофор Стојадин Павловић, директор патријаршијске управне канцеларије и главни уредник телевизије „Храм“ и  г. Бошко Чолак Антић, новинар и журналиста.

Након интонирања оригиналне верзије химне „Боже правде“, у извођењу хора цркве „Свети Цар Константин и Царица Јелена“, одржан је минут ћутања у знак сећања на преминулог Њ.К.В. Кнеза Александра, сина Кнеза Павла и Кнегиње Олге.

Besednistvo (1)

   

Присутне је поздравио и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, који је истакао да је поносан што може да помогне да Србија постане боље место за живот.

„Добро образовање може да значајно унапреди нашу земљу. У сарадњи са Удружењем Краљевина Србија свакодневно радимо на том пољу. Веома сам срећан што моја супруга и ја можемо да помогнемо да Србија постане боље место за живот, у којој ће млади људи да напредују“, поручио је престолонаследник.

Док је жири доносио ни мало лаку одлуку о победнику овогодишњег такмичења, гости су уживали у сплету духовних песама у извођењу хора цркве „Свети Цар Константин и Царица Јелена“.

Besednistvo (5)a

   

Овогодишњи победник такмичења у беседништву са темом „Идеални политичар“ је г. Дарко Јовановић, ученик правно пословне школе, у Београду коме је победнички пехар и медаљу уручио председник Удружења Краљевина Србија, г. Марио Мајсторовић.

Такмичарима који су освојили друго и треће место – господи Луки Павловићу, ученику Прве београдске гимназије, и Огњену Бошковићу медаље је уручила потпредседница Удружења, г-ђица Бранислава Драгутиновић, а председник београдског одбора, г. Милош Павковић, је свим такмичарима доделио сертификате о учешћу.

Г. Павковић је потом уручио захвалнице на помоћи у реализацији овог догађаја проф мр Радомиру Тадићу, диригенту и вођи хора као и самом хору цркве „Свети Цар Константин и Царица Јелена“. Захвалнице су такође предате и нашим драгим члановима жирија: Г. Предрагу Марковићу, протојереју ставрофору Стојадину Павловићу и г. Бошку Чолаку Антићу.

Прилог телевизије Б92

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ

Besednistvo (6)a