Finale drugog takmičenja u besedništvu u organizaciji Gradskog odbora Beograd Udruženja Kraljevina Srbija, održano je u nedelju 15. maja 2016. na Belom Dvoru u Beogradu. Finalu su prisustvovala Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, u pratnji g-đe Beti Rumeliotis, sestre Princeze Katarine, a tema ovogodišnjeg takmičenja je bila „Idealni političar“.

   

U finalu se takmičilo deset besednika, studenata Beogradskog univerziteta i završnih godina srednjih škola, koji su se plasirali kroz kvalifikacije, ranije organizovane u kancelariji Udruženja.

Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sastavu: g. Predrag Marković, nekadašnji predsednik Narodne skupštine Srbije, književnik i član Krunskog saveta, protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, direktor patrijaršijske upravne kancelarije i glavni urednik televizije „Hram“ i  g. Boško Čolak Antić, novinar i žurnalista.

Nakon intoniranja originalne verzije himne „Bože pravde“, u izvođenju hora crkve „Sveti Car Konstantin i Carica Jelena“, održan je minut ćutanja u znak sećanja na preminulog Nj.K.V. Kneza Aleksandra, sina Kneza Pavla i Kneginje Olge.

Besednistvo (1)

   

Prisutne je pozdravio i Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar, koji je istakao da je ponosan što može da pomogne da Srbija postane bolje mesto za život.

„Dobro obrazovanje može da značajno unapredi našu zemlju. U saradnji sa Udruženjem Kraljevina Srbija svakodnevno radimo na tom polju. Veoma sam srećan što moja supruga i ja možemo da pomognemo da Srbija postane bolje mesto za život, u kojoj će mladi ljudi da napreduju“, poručio je prestolonaslednik.

Dok je žiri donosio ni malo laku odluku o pobedniku ovogodišnjeg takmičenja, gosti su uživali u spletu duhovnih pesama u izvođenju hora crkve „Sveti Car Konstantin i Carica Jelena“.

Besednistvo (5)a

   

Ovogodišnji pobednik takmičenja u besedništvu sa temom „Idealni političar“ je g. Darko Jovanović, učenik pravno poslovne škole, u Beogradu kome je pobednički pehar i medalju uručio predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, g. Mario Majstorović.

Takmičarima koji su osvojili drugo i treće mesto – gospodi Luki Pavloviću, učeniku Prve beogradske gimnazije, i Ognjenu Boškoviću medalje je uručila potpredsednica Udruženja, g-đica Branislava Dragutinović, a predsednik beogradskog odbora, g. Miloš Pavković, je svim takmičarima dodelio sertifikate o učešću.

G. Pavković je potom uručio zahvalnice na pomoći u realizaciji ovog događaja prof mr Radomiru Tadiću, dirigentu i vođi hora kao i samom horu crkve „Sveti Car Konstantin i Carica Jelena“. Zahvalnice su takođe predate i našim dragim članovima žirija: G. Predragu Markoviću, protojereju stavroforu Stojadinu Pavloviću i g. Bošku Čolaku Antiću.

Prilog televizije B92

Celu galeriju slika pogledajte OVDE

Besednistvo (6)a