Градски одбор Београд Удружења Краљевина Србија је 13. јуна 2013, као и претходних година, учествовао у обележавању Спасовдана – Крсне славе Београда.

[slideshow id=27]

Чланови Г.О. Београд су по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, узели учешће у традиционалној спасовданској литији, носећи заставе Удружења на челу поворке која се кретала улицама нашег главног града.

Обележавање славе престонице почело је у 9 часова Светом Архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Господњег коју је служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслуживање Њихових Преосвештенстава Епископа: новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина, аустралијско-новозеландског Иринеја и  хвостанског Атанасија, као и многобројног свештенства. Око 11:15 црквена звона су најавила почетак литије која се кретала већ добро познатом маршутом, улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Теразијске чесме, где је било прво стајање и где су читане молитве за здравље Београђана, а затим је настављена Кнез Михаиловом и Париском улицом до Саборне цркве, где је одржана друга молитва. На челу свечане поворке ишли су Његова Светост Патријарх и поменути Епископи Српске Православне цркве. Од Саборне цркве литија је настављена улицама Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, Улицом Краљице Наталије, Добрињском назад према Вазнесенској цркви, где се Патријарх српски после молитве обратио окупљеним грађанима. Према проценама, преко хиљаду верника је учествовало у литији, док је значајан број људи застајао на улицама или излазио на терасе и балконе својих станова, како би пропратили молитвени ход за напредак и здравље Београда и његових становника.

Велики број окупљених грађана изразио је задовољство што су међу учесницима литије били и чланови нашег Удружења и што се поред црквених барјака и застава града, на улицама Беогада вијоре и заставе Краљевине Србије! По завршетку молитве у храму Вазнесења Господњег, члановима Г.О. Београд су прилазили људи заинтересовани да сазнају више о нашем Удружењу и том приликом су добили информације како могу да нам се прикључе.

Празник Вазнесења Господњег, или како је у народу уобичајено Спасовдан, слави се у спомен на дан када се Христ последњи пут после Васкрсења јавио ученицима и спада у покретне празнике – увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова. Као Крсна слава града се обележава у спомен на 1403. годину, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд престоницом Србије. После 46 година паузе током комунистичке диктатуре, градска слава је залагањем блаженопочившег Патријарха Павла обновљена 1992. године.