Делегација Удружења Краљевина Србија се десети пут налази у хуманитарној мисији и 17, 18. и 19. августа обићи ће највеће светиње на Косову и Метохији и наш народ који у тешким условима живи у енклавама.

   

Поново смо, за врло кратко време, уз огромну помоћ и велику подршку Фондације Принцезе Катарине и Лајфлајн Чикаго, успели да обезбедимо нови контигент помоћи за чак 5 породица, а наш дугогодишњи успешан рад на терену, тачност и поузданост, довели су до стварања одличне сарадње са Канцеларијом за Косово и Метохију Владе Србије, која је стекла велико поверење у нас.

Много важнија од помоћи коју допремамо је мисија Краљевине Србије, увек нови људи који су део наше делегације, а који нису имали прилику да доживе Метохију и Косово. Након пута и онога што доживе на њему, након додира са вековима, вером, историјом, културом и традицијом нашег народа, они, готово по правилу, постају његови браниоци на најугроженијем месту – у српском друштву, као и брана његовом нестајању из наше колективне свести, где је присутно више од шест векова….Док је тамо, живеће и нада!

Обилазимо манастире Гориоч код Истока, Пећку Патријаршију, Високе Дечане, светиње Велике Хоче и њене несаломиве и ведре житеље, наше домаћине, а део прикупљене помоћи у виду беле технике, школског прибора, кућних и прехрамбених производа уручићемо породици Казић Лазара и Славице са децом Сретеном, Вељком, Анђелијом и Лидијом из Ораховца;

Затим ћемо обићи Дечанску виницу, Свете Архангеле, Богородицу Љевишку, храм Светог Ђорђа, Богословију и град Призрен.

Након тога ћемо посетити још 3 наше енклаве надомак Гњилана, села Партеш, Пасјан и Будриге, где ћемо уручити помоћ породицама:

  • Стојковић Милорада са децом Тамаром, Милошем и Јеленом, из Партеша;
  • Симић Ненада и Слађане са децом Лидијом и Лазаром из Пасјана;
  • Анђелковић Ненада и Данијеле са децом Јованом, Вељком и Богданом из Будрига;
  • Симић Зорана и Јелене, са децом Јованом, Анастасијом, Срећком и Николом из Будрига;

а која ће се такође састојати у белој техници, школском прибору, кућним и прехрамбеним производима.

Затим ћемо обићи и манастире Драганац, Грачаницу и Бањску, као и Косовску Митровицу.