Delegacija Udruženja Kraljevina Srbija se deseti put nalazi u humanitarnoj misiji i 17, 18. i 19. avgusta obići će najveće svetinje na Kosovu i Metohiji i naš narod koji u teškim uslovima živi u enklavama.

   

Ponovo smo, za vrlo kratko vreme, uz ogromnu pomoć i veliku podršku Fondacije Princeze Katarine i Lajflajn Čikago, uspeli da obezbedimo novi kontigent pomoći za čak 5 porodica, a naš dugogodišnji uspešan rad na terenu, tačnost i pouzdanost, doveli su do stvaranja odlične saradnje sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, koja je stekla veliko poverenje u nas.

Mnogo važnija od pomoći koju dopremamo je misija Kraljevine Srbije, uvek novi ljudi koji su deo naše delegacije, a koji nisu imali priliku da dožive Metohiju i Kosovo. Nakon puta i onoga što dožive na njemu, nakon dodira sa vekovima, verom, istorijom, kulturom i tradicijom našeg naroda, oni, gotovo po pravilu, postaju njegovi branioci na najugroženijem mestu – u srpskom društvu, kao i brana njegovom nestajanju iz naše kolektivne svesti, gde je prisutno više od šest vekova….Dok je tamo, živeće i nada!

Obilazimo manastire Gorioč kod Istoka, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, svetinje Velike Hoče i njene nesalomive i vedre žitelje, naše domaćine, a deo prikupljene pomoći u vidu bele tehnike, školskog pribora, kućnih i prehrambenih proizvoda uručićemo porodici Kazić Lazara i Slavice sa decom Sretenom, Veljkom, Anđelijom i Lidijom iz Orahovca;

Zatim ćemo obići Dečansku vinicu, Svete Arhangele, Bogorodicu Ljevišku, hram Svetog Đorđa, Bogosloviju i grad Prizren.

Nakon toga ćemo posetiti još 3 naše enklave nadomak Gnjilana, sela Parteš, Pasjan i Budrige, gde ćemo uručiti pomoć porodicama:

  • Stojković Milorada sa decom Tamarom, Milošem i Jelenom, iz Parteša;
  • Simić Nenada i Slađane sa decom Lidijom i Lazarom iz Pasjana;
  • Anđelković Nenada i Danijele sa decom Jovanom, Veljkom i Bogdanom iz Budriga;
  • Simić Zorana i Jelene, sa decom Jovanom, Anastasijom, Srećkom i Nikolom iz Budriga;

a koja će se takođe sastojati u beloj tehnici, školskom priboru, kućnim i prehrambenim proizvodima.

Zatim ćemo obići i manastire Draganac, Gračanicu i Banjsku, kao i Kosovsku Mitrovicu.