Kraljevska porodica je 13. decembra 2017. proslavila krsnu slavu – Svetog Andreja Prvozvanog, u Kraljevskom dvoru u Beogradu. Predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, g. Mario Majstorović, je bio gost na svečanom ručku, a članovi Udruženja su pomogli kancelariji Dvora u organizaciji i realizaciji prijema.

    

Predsednik Opštinskog odbora Stara Pazova, g. Saša Reljić, uručio je ovom prilikom poklon NjKV Prestolonasledniku Aleksandru – logo Udruženja Kraljevina Srbija u duborezu, rad g. Dragana Minića.

Domaćini su bili Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, a proslavi su prisustvovali predstavnici verskih zajednica i savetodavnih tela Krune, kao i brojni prijatelji kraljevske porodice.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej služio je svetu liturgiju u dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog uz sasluženje sveštenstva beogradsko – karlovačke Mitropolije, a po završetku liturgije je obavljen čin sečenja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog Dvora koji je obavio Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej.

„Njegova Svetost Patrijarh Irinej i ove godine nam je učinio čast da bogosluži u dvorskoj crkvi na dan kada slavimo Apostola Andreja Prvozvanog. Na tome smo mu zahvalni, kao i svima vama što smo se okupili oko slavske trpeze. Nas Srbe vekovima okuplja proslava sveca zaštitnika, kao ljude, kao rod i kao zajednicu sa svojim krsnim imenom. I danas nam je to slavlje potrebno kao što je to bilo i nekada. Čini se da od slave do slave, svake godine pravimo dnevnik onoga što nam se desilo i onoga čemu se nadamo u godini pred nama. Nas je u ovoj godini posebno obradovalo venčanje Princa Filipa i Princeze Danice. Ove godine su nas mnoge stvari i ožalostile. Poslednja je odlazak našeg dragog rođaka rumunskog Kralja Mihaila, čijoj duši neka bude pokoj i večni spomen. Našem narodu potrebni su vera, strpljenje i mudrost. Vera – da nam da snagu, strpljenje – da se odupremo slabosti u sebi, a mudrost – da ne izdamo svoju sudbinu“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Proslavi Sv. Andreja Prvozvanog prisustvovali su i Njihova Kraljevska Visočanstva Princ Mihailo i Princeza Ljubica, gospodin Milan-Cile i gospođa Beba Marinković, roditelji Nj.K.V. Princeze Danice, Njihova Preosveštenstva Episkop šabački Lavrentije, Episkop vranjski Pahomije, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Episkop mileševski Atanasije, Efendija Edin Aščerić, muftija niški, Efendija Sead Nasufović, Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije, beogradski Nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, Veliki Rabin Isak Asiel, članovi savetodavnih tela Krune g. Dragomir Acović, g. Branko Terzić, g. Matija Bećković, g. Predrag Marković, g. Milan Parivodić, g. Zoran Živanović, prof. dr Kosta Čavoški, g. Đurđe Ninković, g. Đorđe Đurišić, g. Dušan Babac, prof. dr Čedomir Antić, g. Ljubodrag Grujić, kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

   

Celu galeriju slika pogledajte na LINKU